Lépjünk bátran arra az útra, ami felülről meg van írva – Egyházmegyei Te Deum Máriagyűdön

2018. június 16. szombat 19:10

Harmadik éve adnak hálát Máriagyűdön a Pécsi Egyházmegye iskoláinak tanulói és tanárai az elmúlt tanév sikereiért, örömeiért. Idén tíz iskola mintegy háromszáz diákja gyűlt össze június 14-én az egyházmegye kiemelt kegyhelyén.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Most már hagyományosnak mondható, hogy a tanév végén Máriagyűdre érkeznek a Pécsi Egyházmegye iskoláinak 7–10. évfolyamos tanulói. Ebben az évben június 14-én szervezték meg az egyházmegyei Te Deumot. A hálaadó nap elején Tóth László közoktatási főmunkatárs, majd Udvardy György pécsi megyéspüspök köszöntötte a gyerekeket és pedagógus kísérőiket.

A résztvevők közös imában kérték Isten kegyelmét a pappá szentelésének évfordulóját ünneplő főpásztor munkájára, majd a program idén is az iskolák szórakoztató bemutatkozásával folytatódott. A gyermekeket ezután háromfelé osztották a szervezők: az egyik csoport a kegytemplomban Máriagyűd történetéről hallott előadást Nagy Péter közoktatási munkatárstól, egy másik csapatnak Tóth Lászlóné pedagógiai főmunkatárs vezetett gondolatébresztő interaktív foglalkozást a zarándoklatról. A harmadik csoport pedig a közeli Siklós egyik tornacsarnokában vett részt egy sok mozgással járó csapatépítő foglalkozáson. A csoportok forgószínpadszerűen váltották egymást: minden diák  részt vehetett mindhárom foglalkozáson.

A lelkinap püspöki szentmisével zárult, melynek bevezetésében Udvardy György arra kérte a Te Deumon résztvevőket, gondolják végig, mi volt az az élmény az elmúlt tanévben, amiért a leginkább hálásak, valamint ki az a barátjuk és ki az a pedagógus, akiért hálát adnak Istennek.

A homíliában a megyéspüspök három gondolatot ajánlott a fiatalok figyelmébe. Mint mondta, Isten megadta nekünk a helyes életre vezető út irányjelzőit, a parancsolatokat. „Ezek nem nehezek, törekedjünk a megtartásukra” – biztatott a főpásztor. Majd arra buzdította a gyerekeket, hogy ne csupán valaminek a lezárásakor gondoljanak hálával a múlt eseményeire, történéseire. „Építsük be napjainkba a rendszeres hálaadó fohászokat, kezdjük már ma” – tanácsolta Udvardy György. Valamint kérte a diákokat, imádkozzanak a papi hivatásokért: „Ha valaki úgy érzi, vagány vállalás a papság, az jól érzi. Fiúk, merjétek meghallani, ha Isten már ilyen fiatalon, 12-13 évesen a papságra hív, és pár év múlva, az érettségit követően gyertek és jelentkezzetek a szemináriumba. Hiszen ezzel azt vállaljátok, hogy a környezetetekben élőkért dolgoztok, az örömhírt hirdetitek. Imádkozzunk azért, hogy minél többen merjék felismerni a papságra hívást.”

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle