Ligeti Angelus ferences szerzetes kitüntetése

Megszentelt élet – 2013. szeptember 18., szerda | 17:21

Szeptember 15-én, a detroiti Szent Kereszt-templom búcsújának ünnepén, helyi lelkipásztori szolgálatának huszadik évfordulóján Dán Károly nagykövet, New York-i főkonzul a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adta át Ligeti Angelus ferences szerzetesnek. Az elismerést közösségmegtartó munkájáért, a Mindszenty-hagyaték megőrzéséért és feldolgozásáért, valamint az amerikai magyarság önazonosság-tudatának megőrzése terén végzett munkájának elismerésére adományozta Áder János köztársasági elnök.

Detroit több évtizedes hanyatlásának, útkeresésének – amelynek a 2013 júniusában bejelentett csődeljárás volt eddigi mélypontja – minden nyomát és negatív következményét magán viseli mind a város, mind a környék. Az elhagyott, olykor düledező épületekkel szegélyezett detroiti külváros látképében oázisként emelkedik rendezett környezetével, magyar szenteket ábrázoló freskóival és üvegablakaival a Szent Kereszt-templom.

Nincs olyan Detroit környéki magyar, aki ne tudná, hogy a Szent Kereszt-templom és annak magyar közössége aligha válhatott volna a közép-nyugati magyarság megmaradásának egyik sziklájává, illetve a templom metropolisz egyik megóvott építészeti műemlék nevezetességévé a két magyar ferences szerzetes, Angelus és Barnabás atya odaadó elkötelezett munkája nélkül.

Ligeti Angelus detroiti szolgálata mellett Kanadában, Windsorban, a Páduai Szent Antal Plébánia lelkipásztori teendőit is ellátja immár három éve, összetartva egy másik magyar közösséget a közeli kanadai határ túloldalán is.

MKPK Sajtószolgálat/Magyar Kurír