Luxemburgban üléseznek az európai püspökök

Kitekintő – 2017. december 10., vasárnap | 17:01

Az emberi élet végének jogi szabályozása és a menekültkérdés áll az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) megbeszéléseinek középpontjában, melyet december 10-től 12-ig tartanak Luxemburgban.

Vasárnap délután Angelo Bagnasco genovai bíboros-érsek, a CCEE elnöke nyitja meg a tanácskozást, majd a házigazda Jean-Claude Hollerich luxemburgi érsek, a tanács Igazságosság és Béke bizottságának elnöke tart előadást. Az ülés résztvevői ellátogatnak az Európai Unió bíróságára, ahol megbeszéléseket folytatnak a bírákkal.

Az utóbbi évtizedekben egyre több vita folyik morális és jogi értelemben az emberi élet végének az értelmezéséről, mely részben következménye a probléma antropológiai, gazdasági-társadalmi, orvosi és etikai értelmezése változásainak – adja hírül a CCEE közleménye. Az utóbbi időben az „élet vége” témát egyes körök kisajátították, és figyelmen kívül hagyták a Katolikus Egyház tanítását, mely következetesen hangsúlyozza, hogy az embert foganásától kezdve kell elkísérni élete természetes végéig.

Az Egyház számára a halál nem a vég, hanem nyitás az örök életre. Ilyen módon az „élet vége” kifejezésnek csak időbeni értelme van, mely szükségessé teszi az érintett személy felkészítését és elkísérését, hogy ne legyen kitéve a magánynak, az elhagyottságnak. A kérdés összetettsége miatt az Egyház hangsúlyozza az illetékes fórumok felelősségét, kiindulva maga az emberi személy, aztán az orvos, a család és legvégül az állam felelősségéből.

Az Európába irányuló menekülthullám szabályozása témában immár nyilvánvalónak mutatkozik, hogy a kérdést politikai szinten kell rendezni, és megfelelő törvényi szabályozást kell hozzá biztosítani, hogy mind a migránsok, mind a befogadó ország jogai védelmet kapjanak. Ebben a témában is, a probléma összetettsége miatt (családegyesítés, menekültstátusz, menedékjog-kérelem, állampolgárság elnyerése, munkához való jog, egészségügyi ellátás, kiskorúak helyzete), a sokféle szempont figyelmes és együttes értelmezésére van szükség, hogy a politikai kormányzás és a törvényhozás biztosítsa a szükséges befogadást és az integrációt az emberi személy és a közösség alapvető értékeinek tiszteletben tartásával.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria