Magyar segítők is részt vesznek a Sant’Egidio közösség afrikai AIDS- programjában

2010. október 4., hétfő | 14:45

A Sant’Egidio közösség különös szeretetet táplál az afrikai kontinens iránt. 1992-ben közreműködésükkel született meg a mozambiki polgárháborút lezáró békeszerződés; azóta számos közösség jött létre a kontinensen.

A DREAM-program keretében afrikai AIDS-betegeket kezelnek a legmodernebb eljárásokkal. Idén hat magyar segítő is részt vett a munkában, két turnusban érkeztek Malawiba.

Az Afrikát sújtó problémák egyik legnagyobbika az AIDS nagymértékű terjedése, egyes szubszaharai vidékeken akár a 30 százalékot is eléri a fertőzöttek aránya. A Sant’Egidio közösség 2002-ben valóra váltotta az egyik hatalmas álmát: elvitte a betegség elleni terápiát a fekete kontinensre. Megszületett a DREAM (Drug Resource Enhancement against AIDS and Malnutrition) program. Nem nyugodtak bele abba, hogy csupán a földrajzi elhelyezkedés miatt Afrikában milliók halnak meg, miközben Európában és Amerikában már olyan kezelést kapnak a betegek, amellyel tünetmentesen élhetik életüket. Senki nem tartotta érdemesnek ezt a kontinenst arra, hogy elvigye hozzájuk az életet mentő programot, a terápiát, amely nagyon költséges egy emberre nézve is, és itt betegek milliói élnek. A nemzetközi szervezetek is leginkább a megelőzésre koncentráltak. De a Sant’Egidio közösség fő vonása éppen ez: mer olyat gondolni, amit még a jóérzésű emberek legnagyobb része is elképzelhetetlennek tart. És képes olyan összefogást teremteni, amely által megvalósulhatnak a szegények iránti szolidaritásról szőtt álmai.

A DREAM elsősorban várandós anyák kezelését célozza az antiretrovirális terápiával. A kezelésnek köszönhetően a HIV-pozitív asszonyoktól született gyermekek 98 százaléka egészségesen jön a világra. Mozambikban, Kenyában, Malawiban, Tanzániában, a Guineai Köztársaságban, Bissau-Guineában, Nigériában, Angolában, Kongóban és Kamerunban is működik már a program. A kezelés ingyenes, ezt számos nemzetközi intézmény és magánszemély adománya teszi lehetővé, illetve nem utolsó sorban a rengeteg önkéntes közreműködő. A központokban kezdetben a közösség orvosai dolgoznak, majd a feladatokat átveszik az afrikaiak, képzett orvosok és ápolók, valamint önkéntesek (aktivisták), akik maguk is a terápiával kezeltek közül kerülnek ki. A közösség azonban minden központban ott van személyes jelenlétével is. A mindig jelen lévő szakképzett segítőkön kívül Európából is folyamatosan érkeznek az önkéntesek egy-egy hónapra, saját költségükön, hogy segíthessenek ezen a számos sebből vérző kontinensen.

Idén hat magyar segítő is részt vett a munkában, két turnusban érkeztek Malawiba. Utazásukat egy nyertes pályázatból finanszírozták, a vízumot és az oltásokat, valamint a kint tartózkodás költségeit már maguk viselték. Hárman mentek el márciusban, közülük Körtvélyessy Mónikát – aki Pécsen él, orvos és öt kisgyermek édesanyja. – kérdezte a Magyar Kurír munkatársa tapasztalatairól.

A beszélgetés  Megkérdeztük rovatunkban olvasható.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
elo-orokseg-piarista-multidezes-budapesten
Élő örökség – Piarista múltidézés Budapesten

„A piarista múlt jelene” címmel tartottak könyvbemutatóval, könyvtár- és múzeummegáldással, valamint kiállításmegnyitóval összekötött rendezvényt a budapesti Piarista Központban április 25-én a Piarista Rend Magyar Tartományának központi gyűjteményei.

16:26
van-kozunk-hozzad-nazareti
Vecsei Miklós: Van közünk hozzád, Názáreti

„Kilenc hónappal ezelőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pajzsára cseréltük a korábbi állami fenntartó cégtábláját az egykori gödi Topház bejáratán. A második héten szolgálatra jelentkeztem az intézménybe, tizenkét órás ügyeletet vállaltam...” Vecsei Miklós írását olvashatják az alábbiakban.

14:48
Útravaló – 2019. április 26.

Útravaló – 2019. április 26.

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. április 26.

Mai evangélium – 2019. április 26.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 21,1–14

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle