Magyarul köszöntötte a roma zarándokokat Ferenc pápa

Kitekintő – 2013. november 6., szerda | 13:58

A testvéri szolidaritás a keresztények közösségének integráns része – erről beszélt Ferenc pápa szerda délelőtti katekézisében, ahol első ízben hangzott el magyar nyelvű pápai köszöntés a magyarországi roma zarándokcsoport tiszteletére.

Több mint kétszáz magyar roma zarándok vett részt szerda délelőtt a római Szent Péter téren Ferenc pápa általános audienciáján. Ez volt az első alkalom Ferenc pápa péteri szolgálatának megkezdése óta, hogy magyar nyelvű katekézis illetve köszöntés hangzott el az általános kihallgatáson. Magyarul is felolvasták a szentírási részeket, amire a magyar csoport közös énekléssel válaszolt.

„Elhoztátok magatokkal azt a keresztet, amelyet tíz évvel ezelőtt ugyanezen a téren Boldog II. János Pál áldott meg. Krisztus keresztje, amely a szeretet, a könyörület és a kiengesztelődés hatékony jele, legyen a remény és az erő forrása számotokra, hogy népetek körében apostolkodhassatok" – köszöntötte Ferenc pápa a roma zarándokokat.

A zarándokok az ország különböző pontjairól érkeztek Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Roma Pasztorációs Bizottságának elnöke kíséretében.

A Szentatya szavait Somorjai Ádám OSB, a vatikáni államtitkárság munkatársa tolmácsolta.

A lelki javak, a szentségek, a karizmák és a szeretet közösségéről szóló pápai katekézist a Vatikáni Rádió összefoglalásában ismertetjük:

A szentségek, miközben az Egyház kiszolgáltatja azokat, maguk is létrehozzák az Egyházat, így a keresztségben új tagokat veszünk fel Isten szent népének sorai közé. A karizmák a Szentlélek különleges adományai, amelyek Egyházunkat építik. Ezek egyfajta többlet-tehetségek, amelyek egyeseket arra képesítenek, hogy a maguk részéről az Egyház keretein belül még hatékonyabban szolgálják a többieket, s ezzel azt a szeretetközösséget is táplálja, amely az Egyház lételeme. A testvéri szolidaritás nem retorikai fogás, hanem a keresztények közösségének integráns része. Ha ezt megéljük, hatékony jel leszünk a világban: Isten szeretetének szentségét tudjuk felmutatni. Az Úr meghív bennünket arra, hogy közösségbe lépjünk vele a szentségek, a karizmák és a szeretet rendjében, hogy méltóképpen élhessük meg keresztény hivatásunkat.

Az általános kihallgatáson a zarándokcsoporthoz csatlakozott a Vatikánban tartózkodó Erdő Péter bíboros is, aki a családpasztoráció kihívásaival foglalkozó, jövő októberi rendkívüli szinódus főrelátora.

Jelen volt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki személyesen is köszönthette az egyházfőt: „Magyarország nagyon bízik abban, hogy Ferenc pápa fontos szerepet tud majd vállalni az egyház megújításában"– mondta.

Balog Zoltán az eseménnyel kapcsolatban az MTI-nek így fogalmazott: „ha lelkileg nem újul meg a cigányság, az egész magyarság, akkor nem tudunk sikeres ország lenni."

A miniszter Rómából telefonon elmondta: örömmel vett részt az audiencián, és maga is támogatta a roma zarándokcsoport útját.

Vatikáni Rádió/MTI/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria