Május elseje, Munkás Szent József liturgikus ünnepe: a munka nemzetközi napja

Ferenc pápa – 2014. május 1., csütörtök | 15:00

Az ünnepre való tekintettel a Iustitia et Pax Pápai Tanács Rómában az „emberhez méltó munkáról” tartott nemzetközi szemináriumot április 29-én és 30-án - tudósít a Vatikáni Rádió.

A Iustitia et Pax Pápai Tanács Rómában az „emberhez méltó munkáról” tartott nemzetközi szemináriumot április 29-én és 30-án, az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetével (ILO) és számos katolikus szellemiségű nem kormányzati szervezettel együttműködve.

Az összejövetelen a következő témát vitatták meg: „Emberhez méltó munka, szociális igazságosság és a szegénység globális felszámolása”. A kétnapos nemzetközi találkozón részt vett és felszólalt Hudson Judit is, a Magyar Kolping Szövetség országos titkára.

A szeminárium sajtóanyaga Ferenc pápától vett idézettel kezdődik, mintegy a nemzetközi konferencia háttéranyagaként:

„Nemcsak arról beszélünk, hogy mindenkinek biztosítani kell az élelmet vagy a ’tisztességes ellátást’, hanem arról is, hogy mindenki elnyerhesse ’a jólétet, annak sokféle szempontjából’. Ez magába foglalja a nevelést, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, s különösen a munkát, mert az emberi lény a szabad, kreatív, résztvevő és szolidáris munkában fejezi ki és növeli életének méltóságát. Az igazságos bér teszi lehetővé a megfelelő hozzáférést az egyéb, közös használatra szánt javakhoz” - olvassuk Ferenc pápa 2013. november 24-én, a Hit Éve bezárásakor kelt Evangelii gaudium k. apostoli buzdításának 192. pontjában.

A szöveg két ízben is kölcsönzi Szent XXIII. János pápa 1961. május 15-én közzétett „Mater et Magistra” k. enciklikájának szóhasználatát.

Robert Vitillo prelátus, a genfi Caritas Internationalis képviselője a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában fejtette ki a szeminárium célját:

„Több mint egy éven át közösen kidolgoztunk egy dokumentumot, amely az emberi fejlődés új célkitűzéseit tartja szem előtt: ez az ún. '2015 utáni fejlesztési program'. Ezzel együtt kidolgoztunk egy másik dokumentumot is, amelybe belefoglaltuk tevékenységünk összes prioritását. Ezek közé tartozik, hogy elkötelezzük magunkat a munkanélküliek, az alulfoglalkoztatottak, a nehéz és veszélyes körülmények között dolgozó személyek érdekében, a bevándorlók, az emberkereskedők áldozatai védelmében. Azért működtünk együtt ennek a dokumentumnak a kidolgozásában, hogy hasznos legyen a kormányok és az ENSZ ügynökségek számára: az emberhez méltó munkát foglalják bele a 2015 utáni fejlesztési programba”.

Az emberhez méltó munka olyan kérdés, amely túlmutat a fizetésemelésen. Alapját az emberi méltóság iránti tisztelet képezi. Az egyháznak nagy tapasztalata van ezen a téren: társadalmi tanítása révén számos olyan kezdeményezést segített elő, amely a személyt helyezte a vita középpontjába. Le kell küzdeni azt a szemléletet, amely kizárólag a nyereségre összpontosít. Ami a gyakorlati részét illeti: olyan fizetést kell biztosítani a dolgozó számára, amellyel el tudja látni családját egy emberhez méltó lakhelyen. Ebbe a folyamatba tartozik az is, hogy a dolgozóknak joguk van a szervezkedéshez, ahhoz, hogy követeljék az emberhez méltó munkakörülményeket.

Robert Vitillo prelátus emlékeztetett Ferenc pápa szavaira: a dolgozókat kell a megbeszélések középpontjába állítanunk, és nem pusztán az anyagi javakra kell koncentrálnunk. Ezt a témát össze kell kapcsolni az általános fejlesztés kérdésével, hogy az emberhez méltó munka hozzájárulhasson a világ, a közjó fejlődéséhez.

A szemináriumon többek között a következő témákról volt szó: az oktatás szerepe, nemzeti foglalkoztatási politikák, foglalkoztatottság és szegénység, minimálbérek, vállalati fejlesztés, gazdagság elosztása és egyenlőtlenségek.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria