Májusban 26 új svájci gárdista tesz esküt a Vatikánban

Kitekintő – 2012. április 4., szerda | 12:57

A május 6-i ünnepélyes eskütételen az ifjú gárdisták arra tesznek fogadalmat, hogy hűséggel, megbízhatóan és becsületel szolgálják a pápát. 

Az ünnepélyes szertartás az Apostoli Palota belső udvarában tartják, a Szentatya jelenlétében. Az eseményen a Svájci Gárda huszonhat újonca ünnepélyesen felesküszik a Pápai Svájci Gárda zászlajára. Fogadalmat tesznek, hogy hűséggel, megbízhatóan és becsülettel szolgálják XVI. Benedek pápát és mindenkori törvényes utódját. 

Az új gárdisták közül tizenhatan svájci németek, öten az alpesi ország francia, illetve olasz nyelvű területeiről származnak – szerepel a Svájci Gárda április 3-i hivatalos római jelentésében. Az újoncok legtöbbje 2011 júniusában kezdte meg szolgálatát.

A  jelenleg 110 tagot számláló Svájci Gárda 1506 óta őrzi híven a mindenkori pápát és palotáját. Az új gárditák ünnepélyes eskütételét minden évben május 6-án tartják, a Sacco di Roma-ra (Róma feldúlására és kifosztására) emlékezvén: 1527. május 6-án 147 gárdista áldozta életét VII. Kelemen pápa (1523–1534) megmentéséért, mikor V. Károly gyalogos zsoldosai betörtek a Vatikánba. Az elesett svájci gárdisták hősi tette előtti tiszteletüket kifejezve, a Svájci Gárda újoncai hagyományosan e májusi napon tesznek ünnepélyes esküt a pápa szolgálatára, mely két esztendőre szól.

Magyar Kurír

(gj)