Makó Lajos atya kitüntetése

Hazai – 2014. március 12., szerda | 9:00

Makó Lajos atya a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesül. A kitüntetést március 26-án Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövettől veheti át Bécsben, a magyar nagykövetségen, tájékoztat a Székesfehérvári Egyházmegye.

Makó Lajos az erdélyi Resicabányán született 1934-ben. Budapesti gimnáziumi évei után a székesfehérvári kisszemináriumban folytatta tanulmányait. 1951-ben kitiltották a budapesti iskolákból. 1952-53 között a Csatornázási Vállalatnál kertész segédmunkásként dolgozott. Teológiai tanulmányait Szegeden kezdte és végül Bécsben fejezte be, mert 1956-ban Ausztriába kellett menekülnie. 1962. június 29-én König bíboros szentelte pappá a bécsi Stefansdomban és a Buffalo-i Egyházmegye lelkipásztora lett. Káplánként szolgált Niagara Fallsban, Buffalóban, Jamestownban, Dunkirkben. 1972-ben kísérletet tett a hazatérésre: székesfehérvári egyházmegyés papként kinevezték pilisszántói plébánossá, de nem kapott vízumot. Az USA-ból 1977-ben Ausztriába térhetett vissza. Bécsi egyházmegyés papként szolgált. 1979-ben Bécsben káplánként, majd 1980-tól Leopoldsdorf plébánosaként működött tovább. 1990 óta nyugdíjas papként él Bécsben.

Makó Lajos mindig szívén viselte a papnevelés kérdését: ő javasolta először 1995-ben, hogy országos bizottság helyett - külföldi mintára - hozzanak létre egy külön intézetet a hivatásgondozás céljára. Elgondolása alapján jött létre 1996-ban a Katolikus Hivatásgondozó Intézet.

Az emigráns pap a Székesfehérvári Egyházmegye papnövendékeinek képzésének, nevelésének támogatására alapítványt hozott létre. Az egyházmegye nem rendelkezik saját szemináriummal, papnövendékeit más egyházmegyék által fenntartott szemináriumokban, illetve a Központi Papnevelő Intézetben helyezi el és viseli a képzésük költségeit. Spányi Antal székesfehérvári püspök indította el új papi hivatások megszületéséért a Prohászka Imaszövetséget, amelyhez több mint kétezren csatlakoztak, papok és világi hívők egyaránt. Makó Lajos nagylelkű támogatásával lehetővé tette, hogy az imaszövetség lelki gyümölcsei beérésével az anyagi alapja is meglegyen az új papi hivatások gondozásának.

Makó Lajos szülei tiszteletére még egy alapítványt hozott létre: a Makó Gyula és Neje Ágnes Kegyes Alapítvány 2012 októbere óta a rászoruló családok támogatásával foglalkozik, különös tekintettel a nagycsaládosokra, a gyermekeket egyedül nevelő szülőkre, a fogyatékkal élőkre és a munkanélküliekre.

Magyar Kurír