Marek Jędraszewski lett Krakkó új érseke

2016. december 8., csütörtök | 17:49

A szentatya december 8-án, szeplőtelen fogantatás ünnepén elfogadta Stanisław Dziwisz krakkói bíboros-érsek lemondását az érsekség lelkipásztori vezetéséről. Ferenc pápa egyidejűleg kinevezte a krakkói metropólia érsekének Marek Jędraszewski eddigi łódźi érseket.

Az új krakkói érsek 1949. február 24-én született Poznańban. Érettségije után a poznańi szemiáriumba lépve végezte filozófiai és teológiai tanulmányait, majd 1973. május 24-én szentelték pappá. 1973 és 1975 között Wilkanów és Odolanów plébániáin látott el kápláni megbízatást, majd a római Pápai Gergely Egyetemen folytathatta posztgraduális tanulmányait.

1980 és 1987 között a poznańi nagyszeminárium prefektusa, fegyelmi elöljárója volt, ezt követően pedig a sajtóapostolkodás szolgálatába lépett, és 1987-től tíz éven át vezette az érsekség hetilapja, a „Przewodnik Katolicki”, („Katolikus Útmutató”) szerkesztését. E tevékenysége kibővült, amikor 1997-től kezdve az érsekség kommunikációs érseki helynöke lett. Mindeközben a Krakkói Pápai Teológiai Akadémián tovább folytatta tanulmányait, aminek eredményeként 1991-ben filozófiából habilitált, PhD-fokozatot szerezve.

II. János Pál pápa 1997. május 17-én nevezte ki a poznańi érsekség segédpüspökévé, majd június 29-én szentelték fel. 2012-ben XVI. Benedek pápa Poznań érsekévé nevezte ki, később a lengyel püspöki konferencia elnökhelyettesévé választották. Marek Jędraszewski érsek többféle tisztséget tölt be mind a lengyel püspöki konferencia bizottságaiban (a katolikus nevelési bizottság, illetve a hittani bizottság filozófiai szekciójának tagja), mind pedig az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsában (CCEE).

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda