Mária neve napi búcsút ünnepeltek Vasváron

2017. szeptember 12. kedd 12:10

Szeptember 10-én a Szombathelyi Egyházmegye ismert búcsújáró helyén, Vasváron köszöntötte a Szűzanyát helyi hívek és zarándokok sokasága.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Vasváron szeptember 10-én Székely János megyéspüspök mutatta be a búcsúi szentmisét, majd részt vett a városi körmeneten.

Homíliájában a főpásztor – utalva az elhangzott olvasmányra – a Szentírás folyamatos olvasására buzdította a híveket. Kiemelte: Isten Igéje lélek és élet. Önmagát adta át a szavakban, szívét rejtette az Igébe. Az embernek erre az élő isteni jelenlétre van szüksége. Korunk bajai – például a kevés házasság, kevés gyermek – is abból erednek, hogy az emberek eltávolodtak az élet forrásától. Nem engedik, hogy Isten belépjen az életükbe. Európa a kereszténységből született, Krisztus éltető forrásából, s addig tud fennmaradni, amíg ebből a forrásból meríteni tudunk – hangsúlyozta Székely János.

A főpásztor utalt a vasvári kegyhely egyik csodatörténetére is, rávilágítva mélyebb értelmére. Egy katona, Horváth Ferenc itt nyerte vissza látását, amikor a szentkút forrásában megmosta szemeit. Isten kegyelemének forrása megtanít minket látni – fogalmazott a megyéspüspök, hozzátéve: az ember sokszor vak, hogy meglássa élete értelmét, a fontos dolgokat. Ahogy a Szűzanya tiszta szívével látta isteni fiát a jászolban és a kereszt alatt, igaz lett rá: „boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják Istent”. A kegyelem kinyithatja a mi szemeinket is, hogy életünk betlehemi jászolában, keresztjeink hordozásakor meglássuk az élő Krisztust.

A búcsúi szentmise körmenettel zárult.

Forrás és fotó: Szomathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
konyv-jelent-meg-bencesek-helyzeterol-partallami-diktatura-idejen
Könyv jelent meg a bencések helyzetéről a pártállami diktatúra idején

Január 22-én, hétfőn délelőtt a Magyar Nemzeti Levéltárban mutatták be a „Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején I.” című tanulmánykötetet. A rendezvényen betegség miatt nem tudott jelen lenni Várszegi Asztrik püspök, leköszönő főapát.

2018. január 22. hétfő
ferenc-papa-fiataloknak-jezus-elott-nem-kell-photoshoppolni-szivedet
Ferenc pápa Limában a fiataloknak: Jézus előtt nem kell photoshoppolni a szívedet!

A Szentatya január 21-én, vasárnap nem a Vatikánban, hanem a perui Lima városában imádkozta el a hívekkel az úrangyala imádságot. Nem a szentmise szövegeiről elmélkedett (azt megtette az utána tartott misében), hanem a fiataloknak mondott szívhez szóló buzdító beszédet.

2018. január 22. hétfő