Még bizonytalan a Szíriában eltűnt olasz pap sorsa

2013. augusztus 14. szerda, 16:24

Még mindig nem lehet biztosat tudni a július 29-én Szíriában eltűnt olasz jezsuita pap, Paolo Dall’Oglio sorsát illetően. A vele kapcsolatos utolsó információ szerint Rakkába ment egy dzsihádista csoporttal tárgyalni, mely több száz túszt tart fogva. Sorsáról azóta több feltételezés született, ám megerősítést mindezidáig egyik sem nyert.

Csupán annyi tudható biztosan, hogy az atya a Szíria északi részén fekvő Rakkába ment, hogy tárgyalást folytasson az „Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIL) nevű dzsihádista csoport vezetőivel az általuk fogva tartott túszok elengedése érdekében. A szervezet több száz embert rabolt el az ellenőrzésük alatt tartott területen, és feltehetőleg így tettek Dall’Oglio atyával is, akinek eltűnésével kapcsolatban azóta is csupán találgatások láttak napvilágot.

Ezek közül a legfrissebbet Lama Al Atassi, a szíriai Ellenzéki Erők Nemzeti Koalíciójának tagja tette közzé a Facebookon. Meg nem erősített, de a posztoló szerint „biztos” források alapján Dall’Oglio atyát az al-Kaidához kötődő ISIL tagjai megölték. Atassi úgy véli, hogy ebben a dzsihádista csoport mellett az el-Aszad rezsim titkosszolgálatának is szerepe van, mivel tagjai beépültek az ISIL soraiba, és így Atassi szerint maguk is hozzájárultak Paolo Dall’Oglio meggyilkolásához.

Az olasz külügyminiszter az Ansa olasz hírügynökség kérdésére augusztus 12-én kijelentette, hogy mivel megerősítésre nem került, a hír „erős fenntartásokkal” kezelendő. Biztos információ hiányában a Vatikán is hasonlóan nyilatkozott. A Szentszék az esetet egyébként a damaszkuszi apostoli nunciatúrán és a római jezsuita kúrián keresztül folyamatosan figyelemmel kíséri.

A dzsihádista csoportok ellen és a több száz túsz – köztük Paolo Dall’Oglio – szabadon engedéséért jelenleg is tüntetések zajlanak Rakkában.

La Croix/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-okumenikus-iman-sulyos-bun-lekicsinyelni-mas-keresztenyek-ajandekait
Ferenc pápa az ökumenikus imán: Súlyos bűn lekicsinyelni más keresztények ajándékait!

Január 18-án a Szentatya esti dicséretet vezetett a Szent Pál-bazilikában. A közös liturgián a Rómában élő többi keresztény felekezet képviselői is jelen voltak. A vesperás végén Ferenc pápa két másik egyházi vezetővel közösen áldotta meg a hívőket.

2019. január 18. péntek
marton-jozsef-professzor-papalatogatasrol-lepjunk-tul-naiv-provincialis-gondolkodasunkon
Marton József professzor a pápalátogatásról: Lépjünk túl a naiv, provinciális gondolkodásunkon!

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról Marton Józsefet, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának professzorát, a gyulafehérvári római katolikus teológiai fakultás volt dékánját kérdeztük.

2019. január 18. péntek
Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 18.

Mai evangélium – 2019. január 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 25,1–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle