Megállapodást kötött az egyház és a kormány

Hazai – 2010. december 28., kedd | 8:45

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a püspöki konferencia és a magyar kormány nevében megállapodást írtak alá december 27-én alá a Parlamentben.

Semjén Zsolt az esemény után elmondta, a szentszéki-magyar vegyes bizottság minden lényeges kérdésben megállapodott. Két kérdés különösen fontos ezek közül: az egyik, hogy az a járadék kiegészítés, melyet az első Orbán kormány a protestáns egyházaknak megadott, mostantól a katolikus egyház részére is jár, mely évi ötmilliárd háromszázmillió forintot jelent. Ennek összegét már a 2011-es költségvetés is tartalmazza. A másik kiemelt fontosságú kérdésnek tartotta a miniszterelnök helyettes, hogy az Állami Számvevőszék jelentésében is szereplő, ám az előző kormány által a hatályos törvények és megállapodások ellenére sem folyósított négymilliárd forint összegű oktatási kiegészítő normatívát az elkövetkezendő években az állam pótolni fogja, rendezve ezzel az előző vezetés felhalmozott adósságát.


Az új kormány már előzőleg rendezte az egyházi fenntartású kórházak felé tartozását, ezzel is jelezve, hogy az egyház közfeladatokat ellátó munkáját teljes mértékben elismeri.

Erdő Péter bíboros hangsúlyozta: a most aláírt megállapodás lényege, hogy a Szentszékkel kötött megállapodás keretein belül olyan aktuális részletről egyezett meg a Magyar Köztársaság kormányával, melyhez a Szentszék is megadta hozzájárulását. Az 1991-es, 32. törvény szerinti visszajáró főként hitéleti és közszolgálati célú ingatlanok egy részéről a katolikus egyház 1997-ben lemondott, ennek fejében járadékot állapítottak meg. Hasonló megállapodást kötöttek a történelmi protestáns egyházak is, a nekik visszajáró ingatlanok jóval kisebb részéről. Annak idején ezekkel az egyházakkal az állam szerződést kötött a járadékok kiegészítéséről, melyet a katolikus egyház eddig nem kapott, ám most az arányosság kedvéért ennek a szerződésben való rögzítése történt meg.

A Számvevőszék által megállapított hiányosság a kiegészítő normatívával kapcsolatban eddig is egyetértés tárgyát képezte – mondta Erdő Péter bíboros –, mely nem csupán a katolikus egyházra vonatkozott, hanem az összes iskolafenntartó egyházra, így az összegből az arányos rész jut majd a következő években a katolikus egyháznak. Éppen ezért az aláírt megállapodás – tette hozzá – nem a teljes összegnek a pontos elosztásáról, hanem az ebből a katolikus egyházra jutó arányos résznek a folyósításáról szól. Ezért köthette meg a püspöki konferencia elnöke jó szívvel ezt a konstruktív és értékes megállapodást.

BókayLászló/Magyar Kurír

Kép: Bókay László