Megérintő pillanatok – Katolikus versenyfilmek a bambergi rövidfilmfesztiválon

2018. február 19. hétfő 18:09

A bambergi érsekség médiaközpontjának közreműködésével rendezték meg január 22. és 28. között Bajorország több mint húszéves rövidfilmfesztiválját. A 28. Bambergi Filmnapok keretében, a „Pillanatok” („Augenblicke”) katolikus kínálatban négy ország tíz kisfilmjét is láthatta a közönség.

A rövidfilmek sűrítenek, kiéleznek, összegeznek – sajátos intenzitás jellemzi őket, és ennek köszönhetően bizonyos szempontból felülmúlhatják a hosszabb filmeket. Sajnos azonban igen ritkán jutnak el a közönséghez. Ezért szerveznek olyan fesztiválokat, amelyeket a rövidfilmeknek szentelnek – igen nagy sikerrel.

A bambergi filmnapok Bajorország 1991 óta évről évre megrendezett rövidfilmfesztiválja, mely a csendesebb télidőben gazdag kínálattal várja az érdeklődőket. A rendezvény idén is több mint ötezer nézőt vonzott Bamberg filmszínházaiba.

A németországi egyetemi város minden év elején pár napra a filmek várossá változik – egy hét, negyven rendezvény, több mint száz versenyfilm: kisjátékfilmek, animációs filmek, dokumentumfilmek, kísérleti filmek és gyerekfilmek várják a közönséget. A filmes szakma számos képviselője érkezik egész Németországból, Ausztriából, Svájcból, Luxemburgból és az olaszországi Dél-Tirolból, hogy bemutassák alkotásaikat.

Sok filmművésznek jelentett igazi ugródeszkát pályafutása során a bambergi filmfesztivál: e szakmai seregszemlén mutatta be például A mások élete című filmjét az azóta Oscar-díjas német filmrendező, Florian Henckel von Donnersmarck.

E ma már nem csak Bajorország-szerte ismert rendezvényen évek óta részt vesz a Katolikus Egyház is – a bambergi érsekség médiaközpontja képviseletében. Az idei rendezvény „Pillanatok” („Augenblicke”) című katolikus kínálatába – melyet a német püspöki konferencia megbízásából állítottak össze – olyan alkotások kerülhettek be, amelyek művészi, minőségi, nézhetőségi kritériumok mellett a következőknek is megfelelnek: alapvető egzisztenciális kérdéseket vetnek fel; beszélgetésre indítanak; érzékennyé tesznek bizonyos témákra, de nem ideológiai befolyásolással; tágítják a horizontot, keresztény értékekkel bírnak; a hittel, a hitről indítanak párbeszédet.

Az „Augenblicke” filmjei megérintő pillanatok: széles ívet rajzolnak a horizontra, mutatva, hogy az örömhír és a film mint médium haladhat egy irányba – véli Manfred Koch fotóművész, filmes szakember, a bambergi érsekség médiaközpontjának vezetője. Az idei fesztivál kapcsán nyilatkozva kifejtette: a jó filmek kérdéseket vetnek fel, de nem kell megadniuk a válaszokat: azok a nézőben születnek, fogalmazódnak meg. Miként a jézusi példabeszédekben: a befogadónak kell levonnia a következtetéseket.

A január végén megrendezett fesztivál katolikus kínálatának egyik szép darabja a Der alte Mann und der Vogel (Az öregember és a kismadár) című hétperces animációs film, a 29 éves Dennis Stein-Schomburg alkotása.

A hamburgi születésű fiatal filmművész a kasseli művészeti egyetemen szerzett diplomát. A Bambergben – majd a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon – is bemutatott, 2015-ben készült vizsgafilmjében a bábfilmek és a számítógépes animáció technikáját ötvözi. Alkotása valóságosabbnak tűnik, mint a valóság, jóllehet látszik, hogy a képek nem valóságosak. Csak első pillantásra tűnik gyermekfilmnek. A magány és az abból való kiszabadulás elevenedik meg animált képsorain: egy megözvegyült, visszavonultan élő idős ember és egy vörösbegy találkozása. Hideg és gyengédség. Magány és kapcsolat. Végesség és élet... A kisfilm felénél éles színkontrasztváltás észlelhető. Talán egy álom? Valami olyan történik csendesen, ami megvédhet a hidegtől és a magánytól.

Forrás: Katholisch.de; Medienzentrale.kirche-bamberg.de

Fotó: Katholisch.de; a The Old Man and the Bird Facebook-oldala

Magyar Kurír
(gj)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
egyben-tart-ferences-zarandoklat-matraverebely-szentkutra
Egyben tart – Ferences zarándoklat Mátraverebély-Szentkútra

Augusztus 14–20-áig immár huszonnegyedik alkalommal szervezték meg a ferencesek Esztergomtól Mátraverebély-Szentkútig vezető zarándoklatát. A résztvevők száma idén is meghaladta a kétszázat. Augusztus 19-én, a Szécsénytől Szentkútig tartó szakaszon csatlakoztunk a zarándokokhoz

14:27
a-kereszt-tartja-meg-hazat-szent-istvan-kiraly-unnepe-gyori-egyhazmegye-fotemplomaban
A kereszt tartja meg a hazát – Szent István király ünnepe a Győri Egyházmegye főtemplomában

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be augusztus 20-án, Szent István király, hazánk fővédőszentje ünnepén a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

13:00