Megérkeztek Rómába a szombathelyi zarándokok

2016. november 11. péntek 15:41

Megérkeztek Rómába a magyar zarándokok, akik Ferenc pápa hívására keltek útra Szombathelyről és Budapestről a Karitász és a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében. November 11-én a zarándokok találkoztak a pápával – tájékoztatott Némethy Mária, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársa.

Ezekben a napokban Európa minden részéből hajléktalanok, elesett, szegény emberek indultak életük nagy utazására Rómába. Ferenc pápa hívta meg őket az irgalmasság szentévében Tours-i Szent Márton november 11-i ünnepe alkalmából.

A Katolikus Karitász jóvoltából negyven zarándok kelt útra Szent Márton jubileumi évében Szent Márton szülővárosából, Szombathelyről. November 10-én az esti órákban érkeztek meg Rómába, ahol hatezer sorstársukkal együtt találkoznak Ferenc pápával. Negyvennyolc budapesti hajléktalan, akik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítőivel érkeztek az örök városba, szintén részt vesznek a jubileumon.

A háromnapos zarándokprogram során a Szentatya két alkalommal is találkozik a hajléktalan és a társadalom peremére szorult emberekkel.

Az Európa különböző országaiból, valamint Dél-Amerikából érkezett zarándokok, többségükben hajléktalan emberek a VI. Pál teremben találkoztak először Ferenc pápával november 11-én.

A pápát Philippe Barbarin lyoni érsek köszöntötte. A Szentatya beszédében bocsánatot kért a szegényektől minden olyan keresztény nevében, aki közönyösen elmegy mellettük. Majd hangsúlyozta: a szegények megtanítják a világnak a szolidaritást, s emlékeztetnek arra, hogy sohasem szabad elveszíteni az álmodás képességét; lehet a szegénység nagyon rossz, de ennél rosszabb a rabszolgaság, amikor elveszíti a méltóságát az ember. A Szentatya hozzátette, a háború okozza a legnagyobb szegénységet a világon, mai világunk állandó háborús fenyegetettségben él, ezért fontos, hogy minden vallás a békét hirdesse.

A találkozó végén a csoportok vezetőivel találkozott Ferenc pápa, mindenkivel váltott néhány szót.

November 13-án a Szentatya ünnepi szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában a hajléktalanokért. A zarándokok további programokon is részt vesznek majd, és megismerkednek Róma legfontosabb történelmi emlékeivel.

* * *

A zarándoklatot megelőzően a résztvevők számára három találkozót szervezett a Karitász azért, hogy lelkileg felkészülten jussanak el Rómába. A zarándokok valamennyien a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szombathelyi vagy kemenespálfai intézményeinek ellátottjai, többségük volt szenvedélybeteg.

Egyikük, Sárfi Katalin komoly problémákkal küzdött: súlyos alkoholista volt, majd rákbeteg lett. Mindkettőből kigyógyult, már tíz éve absztinens. Hiteles emberként most erőt ad, példát mutat, tanúságot tesz. „Csodálatos életet kaptam a régi helyett, köszönet érte a Mindenhatónak. Ma rokkantnyugdíjasként dolgozom, emellett próbálok segíteni sorstársaimnak itt, a Karitásznál. Dömösre is eljárok, a Református Iszákosmentő Misszióba.”

Varga György is az élet árnyékosabb oldalán haladt évekig. „1992-ben munkanélküli lettem. Kicsúszott a lábam alól a talaj, hajléktalanná váltam, úgy éreztem, az alkohol segít. Négy és fél évig voltam alkoholista. 1997-ben kerültem kapcsolatba a Karitásszal, a RÉV Szolgálat révén sikerült kigyógyulnom, újra lett munkám. Visszanyertem a hitemet, s a RÉV, a Karitász második otthonom ma is, mert szívesen segítek önkéntesként.”

Hogyan választották ki a Karitásznál a zarándokút résztvevőit? Az elsődleges szempont az volt, hogy mindannyian gyakorolják a vallásukat, az út előtt szentgyónáshoz járult valamennyi zarándok.

Arra kértünk mindenkit, csak az jelentkezzen, aki érez magában erőt, és betegsége ellenére fizikailag, idegileg is bírni fogja a hosszú buszozást, a római programok várható időtartamát – hangsúlyozta Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója.

A Rómát sokszor megjárt, a kereszténység fővárosát kitűnően ismerő Várhelyi Tamás szentpéterfai plébánost kérték fel az út lelkivezetőjének. Ő rögtön az első, a zarándokutat megelőző találkozáskor – amelynek középpontjában a köpönyegét megosztó, a szegényeken segítő Szent Márton állt – tisztázta, mi a különbség a zarándokút és egy kirándulás között: a kiránduló kifelé halad, elszakad a civilizációtól, a zarándok útja viszont befelé, önmaga felé tart. A második találkozás elején mindenki megkapta a Katolikus Karitász emblémás, piros kabátját, amelyet egyenruhaként viselnek Rómában. A harmadik megbeszélésen Rómáról, a látnivalókról tekintettek meg filmet.

Fotó: Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle