Meghirdették a katolikus megújulás emlékévét Debrecenben

Hazai – 2014. december 3., szerda | 19:35

Debrecenben advent első vasárnapján meghirdették az emlékévet a katolikus megújulás közelgő háromszázadik évfordulójára. A város polgármestere, illetve a református, a katolikus és a görögkatolikus püspök együtt gyújtották meg az első adventi gyertyát – tájékoztat a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye.

Mintegy kétezer ember köszöntötte advent első vasárnapját Debrecen főterén, ahol a hagyomány szerint a város karácsonyfájánál elhelyezett adventi koszorú első gyertyáját együtt gyújtotta meg Papp László, Debrecen polgármestere, Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök és Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök.

A Kossuth téren elsőként Papp László polgármester köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, advent és karácsony a szeretteinkre figyelés időszaka. A várakozásban, a kereszténység legszebb ünnepére készülve fölkészítjük a lelkünket Jézus Krisztus születésére. Ilyenkor elcsöndesedünk, visszatekintünk az elmúlt évre, számot vetünk önmagunkkal, és megnyitjuk a szívünket egymás felé is.

A város ajándékként fényjátékkal is gazdagította az ünnepi látványt. A református nagytemplom homlokzatára vetítve megjelent Szent István király, a Szent Korona, valamint a Szent András-templom képe is.

Bölcskei Gusztáv református püspök reményét fejezte ki, hogy Debrecen fényei az erdélyi testvérek szívét is melengetik majd, akik szomorúan zárják ezt az évet, mert a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó Kollégiumot nemrég újraállamosították. Elmondta, amikor hálát adunk, hogy békességben, világosságban járhatunk, akkor igazi az adventi várakozásunk, ha imádkozunk azokért is, akik jogtalanságot szenvednek el.

Bosák Nándor hangoztatta: arra a világosságra, arra a fényre, amely Istentől és Krisztustól jön, a mai világban is nagy szükség van. Az, hogy Jézus Krisztus jövetele az értékek felé fordítja figyelmünket, közelebb visz minket a boldogabb élethez.

A rendezvény során a közelgő háromszázadik évforduló alkalmából ünnepélyesen is a debreceni katolikus megújulás emlékévének nyilvánították a 2015-ös esztendőt. Dobos Mihály, a Szent Anna-székesegyház karnagya gregorián dallammal énekelte meg ennek kihirdetését.

Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy az adventi időszakban ne csak szeretteinkre gondoljunk, hanem segítsük, támogassuk a peremen élőket, a kirekesztetteket, a szegényeket, az éhezőket is, hiszen Debrecenben is sok hasonló sorsú ember él. Majd hozzátette, készítsük fel a szívünket, hogy karácsonyra be tudjuk engedni családjainkba, szívünkbe a kisdedet, Jézus Krisztust.

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír