Megjelent az Új Ember 2018. december 9-i száma

2018. december 5., szerda | 19:59

Az Új Ember ez évi 49. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.


A címoldalon kezdődik összefoglalónk az Eucharisztiáról szóló tudományos konferenciáról, amelyet az esztergomi Szent Adalbert Központban rendeztek meg november 27. és 29. között. A tanácskozásra a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve került sor. A konferencián, melyet Erdő Péter bíboros, prímás nyitott meg, jelen volt Michael August Blume apostoli nuncius és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita.

Interjút közlünk Vízi Elemér jezsuita tartományfőnökkel a huszonöt éves Manréza lelkigyakorlatos és konferenciaközpontról.

A ferences rend 2019-ben emlékezik meg Assisi Szent Ferenc és al-Kámil szultán történetileg igazolt találkozójának 800. évfordulójáról. A jubileumra készülve adjuk közre Bagyinszki Ágoston ferences szerzetes, teológiai tanár és Csik Tamás történész közös írását.

A 2. oldalon adjuk közre Ferenc pápa katekézissorozatának következő részét a tízparancsolatról, ezúttal a „Ne kívánd el felebarátod feleségét (…), ne kívánj el semmi egyebet, ami az övé!” parancsairól szólva a Szentatya hangsúlyozta, hogy e felszólítások a bajok gyökerére mutatnak rá, a bennünk rejlő helytelen kívánságokra, melyektől csak Isten tisztíthatja meg a szívünket.

A 3. oldalon folytatódik összefoglalónk az Eucharisztiáról szóló tudományos konferenciáról, amelyet Esztergomban rendeztek meg.

A Tanítás és Lélek oldalon időszerű, többek közt az adventhez kapcsolódó biblikus, liturgikus, illetve görögkatolikus lelkiségi írásokat olvashatnak.

Az 5. oldalon hírt adunk arról, hogy a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéhez tartozó Fülöpön átadták a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola felújított épületét, illetve arról is, hogy  a vásárosdombói gondozóotthon húsz évvel ezelőtt került a Pécsi Egyházmegye fenntartásába, és ekkor vette fel Skóciai Szent Margit nevét. Az évfordulóról a névadó szent emléknapján, november 16-án emlékeztek meg a hatvanegy éve működő intézményben. Az ünnepen Udvardy György pécsi megyéspüspök átadta „Az év dolgozója” elismeréseket.

Ezen az oldalon közöljük Keltsd életre a templomodat! meseíró pályázatunk harmadik helyezettjének írását, a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 7. osztályos tanulója, Bérci Dorka Boldogság című meséjét.

A 6. oldalon tudósítást olvashatnak arról, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöksége áldoztatók számára tartott képzést Szegeden, a Katolikus Házban. Beszámolunk arról is, hogy Székesfehérváron a székesegyház felszentelésének évfordulóját ünnepelték,  a szentmisét Spányi Antal megyéspüspök celebrálta; a budapesti Központi Papnevelő Intézet két másodéves növendéke ünnepi szentmise keretében öltötte magára a reverendát; illetve az esztergomi bazilikában hat másodéves papnövendék ünnepélyes beöltözésére került sor. Hírt adunk arról is, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Szent Erzsébetről Nevezett Betegápoló Rend volt magyarországi tartományfőnökének emlékére megalapította az Ambrózia-díjat, amelyet november 20-án adtak át először. A kitüntetéssel a karitatív szervezet munkatársainak és önkénteseinek munkáját ismerik el.

A 7. oldalon hírt adunk arról, hogy a Nemzeti Múzeumban mutatták be Valter Ilona művészettörténész Pásztó a középkorban című – fél évszázadnyi feltáró munkát összegző – reprezentatív könyvét, és folytatódik Bagyinszki Ágoston ferences szerzetes teológiai tanár és Csik Tamás történész írása Assisi Szent Ferenc és az egyiptomi Melek al-Kámil szultán találkozásáról.

A 8. oldalon arról olvashatnak, hogy Krisztus Király ünnepéhez kapcsolódva a debreceni Szent Anna-székesegyház közösségéhez tartozó házaspárok szentségimádással egybekötött ünnepi szentmisén adtak hálát házasságkötésük kerek évfordulója alkalmából, illetve tudósítást közlünk a Magyarországon elérhető női termékenységiciklus-követési módszerek képviselői számára rendezett szakmai napról a Katolikus Szeretetszolgálat Természetes gyermekáldás című projektje keretében.

A 9. oldalon folytatódik a beszélgetés Vízi Elemér jezsuita tartományfőnökkel a huszonöt éves Manrézáról.

A 11. oldalon Villanófényben című rovatunkban Kovács Józsefet, a szegedi Szent Gellért Szeminárium rektorát mutatjuk be olvasóinknak.

A 12. oldalon arról tudósítunk, hogy Beer Miklós váci megyéspüspök értékteremtő és értékmegőrző tevékenységéért Hazám díjat vehetett át a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében, illetve a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága Fraknói Vilmos-díjjal ismerte el Varga Lajos váci segédpüspök, valamint Beke Margit és Fazekas István történészek egyháztörténeti kutatói tevékenységét. 

A Mozaik oldalon egy francia pap egyedülálló kezdeményezéséről is hírt adunk: Jean-Luc atya Toulouse közelében plébános, fennmaradó idejében egy internetes telekocsi-alkalmazás segítségével lelkivezetést végez a volánnál ülve: felajánlja, hogy elvisz valakit az autójával, vagy utasként csatlakozhat másokhoz, osztozva a költségeken. Az útitársaival sokféle beszélgetése volt már: adott házassági tanácsot, tartott lelki tanácsadást.

Mértékadó kulturális mellékletünkben a Seuso-kincsről olvashatnak, annak apropóján, hogy a tizennégy ezüsttárgy a Vagyon, műveltség, hatalom című időszaki kiállítás keretében megtekinthető 2019. január végéig a Nemzeti Múzeum József nádor termében. Arról is tudósítunk, hogy Mándy Iván századik születésnapja alkalmából tartottak emlékestet a New York Művész Páholyban, fölelevenítve a Kossuth-díjas író alakját.

Petrőczi Éva Lázár Ervin világáról értekezik.

A Nézőtér rovatban Mészáros Ákos ajánlja az Uránia mozi dokumentumfilm-sorozatának újabb darabját, a tragikus sorsú holland festőről, Vincent van Gogh-ról szóló alkotást.

Az Olvasólámpa rovatban Kosztolányi Dezső Mindent bevallhatok címmel kiadott, kötetben meg nem jelent írásokat és más újdonságokat tartalmazó könyvét Petrőczi Éva ismerteti.

Ajánljuk olvasóinknak a Mindhalálig 1914–1918 című hangoskönyvet is, amely emléket állít a Nagy Háborúnak, Tisza Istvánnak halála 100. évfordulóján, és azoknak a magyar íróknak, költőknek, akik harcoltak vagy haditudósítóként szolgáltak a hadszíntereken, és hírt adtak a küzdelmekről.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Címkék: média
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle