Megjelent az Új Ember 2019. január 20-i száma

Kultúra – 2019. január 16., szerda | 20:34

Az Új Ember ez évi harmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Ferenc pápa Csíksomlyóra látogat. A címoldalon közöljük a Vatikán január 11-i hivatalos bejelentését, amely szerint a Szentatya 2019. május 31. és június 2. között apostoli látogatást tesz Romániában. Ellátogat Bukarestbe, Jászvásárba, Balázsfalvára és a csíksomlyói Mária-kegyhelyre, ahol szentmisét mutat be. A hírhez kapcsolódva Böcskei László nagyváradi püspök a következőket nyilatkozta: „Talán nem túlzás azt állítani, hogy a pápalátogatás híre bearanyozza az évkezdésünket, sőt az egész évünket.” Pál József Csaba temesvári megyéspüspök szerint „mindenki tudja, hogy ez most nem csupán ökumenikus, hanem lelkipásztori látogatás is. Így vált lehetségessé, hogy az erdélyi hívek közé is eljön a pápa. Számomra külön öröm, hogy Csíksomlyóra, a szülőfalum közelébe is ellátogat.” A püspökök nyilatkozatainak további részleteit a 2. oldalon olvashatják.

Különleges módon zárult a karácsonyi ünnepkör Debrecenben. A vízkeresztet megelőző napon megtelt Istent kereső emberekkel a 45 méter magas debreceni óriáskerék 36 gondolája. Az Egyházzal ritkán kapcsolatba kerülő érdeklődők találkozhattak többek között Fekete Károllyal, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökével; Kocsis Fülöppel, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek metropolitájával; Palánki Ferenccel, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspökével és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetessel, a Párbeszéd Háza igazgatójával. A Debrecen Eye óriáskerék kabinjaiban január 5-én harminchat lelkipásztor várta az érdeklődőket, hogy ég és föld között beszélgessenek velük. Az eseményt a „Szólj be a papnak!” csapata szervezte, Veres János református lelkész ötlete nyomán.

Havazáskor megnő a hajléktalanellátó diszpécserközpontokba beérkező hívások száma. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai öt pontban foglalták össze, mire figyeljünk a hívás alkalmával. Lapunk 7. oldalán azt is közöljük, hogy a budapesti hajléktalanellátó diszpécserközpont a 06/1-338-4186-os telefonszámon hívható.

Mennyország és pokol az orvosmisszióban címmel tartott előadást a Párbeszéd Házában Fodor Réka háziorvos és Csókay András idegsebész január 8-án. A két orvos-misszionáriussal készült interjúban Csókay András arról a Budapesten zajló műtétsorozatról is részletesen beszél, amelynek során a fejüknél összenőtt hároméves bangladesi ikerlányokat, Rabiát és Rukiát szétválasztják. Az idegsebész korábban maga is tagja volt az ikreket operáló orvoscsoportnak.

Ismét lesz ifjúsági világtalálkozó, ezúttal Panamában, január 22. és 27. között. A Katolikus Egyház legnagyobb ifjúsági rendezvényével párhuzamosan január 26-án Panama-napot szerveznek Budapesten – az IVT jegyében. E rendezvényre az ország minden tájáról várják a fiatalokat: regisztrálni a panamanap.hu oldalon kell.

A Mértékadó kulturális mellékletünkben bemutatjuk A Corvina Könyvtár budai műhelye címmel rendezett nagyszabású kiállítást, amely az Országos Széchényi Könyvtárban február 9-éig látogatható. A tárlat a 2018-as Mátyás-emlékév legjelentősebb kiállítása, s egyszersmind a corvinakutatásban az elmúlt évtizedekben elért jelentős eredmények bemutatása az érdeklődő nagyközönség számára.

Száz évvel ezelőtt halt meg Ady Endre. Az 1977-ben Budapesten a Veres Pálné utcában megnyílt Ady Endre Emlékmúzeumot Pallós Tamás mutatja be. A nagy magyar költő 1917 novemberétől lakott itt feleségével, Boncza Bertával. A morózus, félelmeit erőltetett viccekkel leplezni próbáló beteget innen vitték át a Liget Szanatóriumba, ahol éppen száz évvel ezelőtt, január 27-én hunyt el.

A száz éve született, papi hivatást választott Prokop Péter képzőművészre Mészáros Ákos emlékezik.

A Nézőpont rovatban Baranyai Béla Stanisław Lem Az Úr hangja című regényéről ír, és Pálfi György ugyanezen címmel vetített, a sci-fi író műve nyomán készült filmjét elemzi.

Lőrincz Sándor a Nézőtér rovatban Tom Ziegler darabjáról, a Grace és Gloria című megrendítő drámáról értekezik, amely az irgalomról és együttérzésről szól.

Schmidt Egon a Természetrajz rovatban a budapesti Duna-partra kalauzolja olvasóinkat – vízimadár-lesre.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria