Megjelent az Új Ember december 17-i száma

Kultúra – 2017. december 15., péntek | 9:04

Az Új Ember ez évi ötvenegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Új Ember december 17-i számának címlapján kezdődik tudósításunk a Regnum Marianum közösség ünnepéről, amelynek keretében kétszáz fiatal fogalmazta meg elköteleződését a szolgálatra a Szent István-bazilikában. Szintén a címlapról indul a nyolcvanöt éves Jelenits István piarista szerzetessel készített életútinterjúnk, valamint a Szent László-évet záró, Erdő Péter bíboros, prímás által bemutatott szentmiséről szóló összefoglalónk.

A 2. oldalon Ferenc pápának a közel-keleti és a szentföldi helyzetről mondott értékelését, valamint az Amoris laetitia kezdetű apostoli levelével kapcsolatos tanítóhivatali megnyilatkozását közöljük. Itt kapott helyet Jeszenszky Géza volt külügyminiszter írása Jeruzsálem jelenlegi státuszáról.

A 3. oldalon olvashatják tudósításunkat a Regnum Marianum közösség ünnepéről és a Szent László-év záró szentmiséjéről.

Tanítás és lélek rovatunkban többek közt Keresztelő Szent Jánosról és Canisius Szent Péterről olvashatnak.

Az 5. oldalon a Katolikus Karitász Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű adventi akciójáról, a püspöki konferencia téli rendes üléséről számolunk be, valamint közreadjuk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös felhívását a hajléktalan emberek védelmében a hideg beálltával.

Egyház rovatunkban adunk hírt arról, hogy a főváros budai részén, a Pasaréti Páduai Szent Antal-plébániatemplomban lehetőség nyílt az állandó szentségimádásra, illetve arról, hogy Alsószentivánon megújult a fatimai templom.

Itt kapott helyet Ferenc pápa megnyilatkozása a Miatyánk szövegének különféle fordításaival kapcsolatosan, valamint hírt adunk a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében történt újabb fejleményekről és a nagybecskereki egyházmegye zsinatáról.

Család rovatunkban beszámolunk a győri egyetemisták kérdezz-felelek fórumáról, amely ezúttal a házasságról szólt és Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt a vendég.

A 9. oldalon életútinterjút közlünk a nyolcvanöt esztendős Jelenits István piarista szerzetessel A gondviselés, az Úristen irányította a sorsomat címmel.

A 11. oldalon arról adunk hírt, hogy Petőfi-díjat kapott Stanisław Dziwisz bíboros, állami elismerésben részesült Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, valamint hogy megáldották a magyar segítséggel helyreállított templomot a földrengés sújtotta Tolentinóban.

Mozaik rovatunkban többek közt beszámolunk a Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában megjelent Az élő Isten prófétái című könyv bemutatójáról. A könyvet Székely János szombathelyi megyéspüspök ismertette. A szerző, Bruno Secondin kármelita szerzetes a Római Kúria tagjainak tartott lelkigyakorlatot az ószövetségi próféta, Illés élete alapján. Ezeket az elmélkedéseket tartalmazza a könyv.

Mértékadó kulturális mellékletünkben ünnepi zenékről, zenei ünnepekről és a jövő évi tervekről olvashatnak beszélgetést Hamar Zsolttal, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatójával.

A Spiritualitás rovatban bemutatjuk a Szent Jeromos Bibliatársulat kiadásában megjelent, Isten megtapasztalása az imában című könyvet, amely Matta el Meszkin egyiptomi kopt szerzetes elmélkedéseit tartalmazza.

Petrőczi Éva több írással jelentkezik a mostani Mértékadóban. Régi levelek, fotók közt tallózva vezeti az olvasót a karácsonyvárás meghitt világába, recenziót közöl a Marie Curie-ről, a kétszeres Nobel-díjas tudós asszonyról és családjáról szóló bestsellerről, valamint Juhász Előd könyvslágeréről, amely Kocsis Zoltán zongoraművész-karmester alakját idézi meg emlékképekben.

Paksa Balázs a Nézőpont rovatban az Anyám mozija című filmet ismerteti-értelmezi. Schmidt Egon pedig kedves madarai után járva, sétálva a Hajógyári szigetre kalauzolja az olvasókat.

 

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria