Megjelent a Vigilia decemberi száma

Kultúra – 2018. december 9., vasárnap | 16:00

A Vigilia ez évi tizenkettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„A művészetek minden lehetséges eszközzel próbálják érzékeltetni a felfoghatatlan, transzcendens Isten jelenlétét – de a legnagyszerűbb alkotások is csupán töredékes közelítések a Titokhoz. Az embersorsunkba belérejtőzött Istenfia az Utolsó Vacsorán önfeláldozó életét és halálát is ilyen elrejtve adta oda övéinek: testét a kenyér, vérét a bor leple alatt. Az Istengyermek rejtőzködő születése így folytatódik mindmáig: az Eucharisztiában, a szentségtartók mélyén, sőt minden embertársunkban. Sokan közömbösen haladnak el mellette – de akik észreveszik, azoknak feltárul az életünkben rejtetten jelenlévő Titok, amely csak Odaát lesz nyilvánvalóvá, a mindent átfogó világosságban” – írja A Rejtőző című vezércikkében Lukács László főszerkesztő.

A Vigilia immár hagyományos karácsonyi körkérdésének idén a gyermekkor a témája: „Véleménye szerint milyen jelentősége van a gyermekkornak az emberi életben? Ön milyennek látja a mai gyermekeket és fiatalokat? Az Újszövetségben Jézus követendő példaként állítja elénk a gyermekeket. Ön szerint mivel magyarázható, hogy Jézus ilyen értékesnek tartja a gyermekkort? És mit tehetünk azért, hogy olyanok legyünk, mint a gyermekek?” A körkérdésre ezúttal is jeles személyiségek válaszoltak: Báthori Csaba, Beer Miklós, Berg Judit, Bíró László, Böjte Csaba, Csókay László, Fabiny Tamás, Fekete Ágnes, Győrffy Ákos, Hargittay Emil, Horváth Olga, Iancu Laura, Kodácsy-Simon Eszter, Pécsi Rita, Pléh Csaba, Skrabski Fruzsina, Steinbach József, Szemelyácz János, Thomka Beáta, Tóth Sára, Tringer László, Varga László és Zamfir Korinna.

A lap szépirodalmi részében Joszif Brodszkij, Czesław Miłosz és Imre Flóra versei, illetve Ferdinandy György és Sopsits Árpád prózái szerepelnek. Az Emlékezet és kiengesztelődés rovatban Balogh Margit: Az iskolaháború – avagy az egyházi iskolák államosítása 1948-ban című tanulmánya, a Szép/Művészetben pedig Kovács Péter: Ferenczy Béni (1890–1967). Kiállítás Tihanyban című írása olvasható. A Kritika rovatban Vörös István ír Takács Zsuzsa: A Vak Remény. Összegyűjtött és új versek című kötetéről.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria