Megnyílt a Matisse-terem a Vatikáni Múzeumokban

Kitekintő – 2011. június 22., szerda | 10:34

„A művészettörténet tele van olyan pillanatokkal, amelyek előre nem láthatóak, mégis sorsdöntőek. Ilyen Henri Matisse vence-i kápolnája is, amely teljes egészében mestermű” – e szavakkal nyitotta meg Antonio Paolucci professzor, a Vatikáni Múzeumok igazgatója az intézmény új kiállítótermének szentelt sajtótájékoztatót június 21-én.

Az új kezdeményezés a neves XX. századi francia művésznek, Henri Matisse-nak és egyetlen teljes egészében szakrális alkotásának, az 1948 és 1952 között készített, vence-i kápolnának állít emléket. Az új Matisse-terem a Vatikáni Múzeumok kortárs művészeti gyűjteményének a része és Matisse legkisebb fia, Pierre 1980-ban a pápa múzeumának szánt adományát tárja a nézőközönség elé. A világon egyedülálló kollekcióról van szó, ugyanis az a művész alkotásaiból álló európai gyűjtemények egyik legnagyobbika.

A domonkos nővéreknek készült vence-i kápolna terveiről van szó, amelyet teljes egészében Matisse tervezett, az üvegablakoktól kezdve a liturgikus öltözetekig. A Matisse-terem részét képezik a domonkos nővérek által VI. Pálnak adományozott, a kápolna oltárára készített bronz kereszt, amelyet 1973-ban a Vatikáni Múzeumok modern vallásos művészetet bemutató gyűjteményének megnyitása alkalmából ajánlottak fel a pápának. Látható lesz majd a kápolnához tervezett öt színes miseruha is, amelyek szintén Matisse alkotásai. A terem a kortárs művészetnek szentelt részlegnél, a Borgia-lakosztály (Appartamento Borgia) és a Sixtus-kápolna között található.

A Matisse-terem elkészítésének és megépítésének koordinátora Micol Forti, a Vatikáni Múzeumok kortárs művészeti gyűjteményének felelőse, akinek hamarosan egy kötete is megjelenik majd Matisse e remekművéről Comme une fleur (Mint egy virág), Matisse és a vence-i kápolna címmel.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

(lt)