Megnyitják Kis Szent Teréz nővérének boldoggáavatási ügyét – VIDEÓVAL

Nézőpont – 2015. január 30., péntek | 19:58

Ferenc pápa nagy tisztelője Lisieux-i Teréznek, akinek szüleit, Louis-t és Zelie-t 2008-ban XVI. Benedek pápa avatta boldoggá. Most indul nővére, Léonie Martin boldoggá avatásának folyamata, melyről a Rome Reports kérdezte a posztulátort, Antonio Sangallit.

„Ő volt a harmadik a kilenc gyermek között, és valószínűleg a legkevésbé tehetséges. Folyton leintették, azt gondolták, semmihez sem ért. Nehezen érvényesült kiemelkedően tehetséges testvérei között” – magyarázta Antonio Sangalli.

Léonie döntött a családban először a szerzetesi élet mellett – azonban ebben is többször kudarcot vallott. Kicsit ügyetlen volt, hirtelen haragú és labilis; kora gyermekkora óta beteges. Háromszor is el kellett hagynia a kolostort, ahova belépett; elsőre a klarisszákat választotta, utána többször a vizitációs nővéreknél próbálkozott. Húga, Teréz vigasztalta, amikor minden önbizalmát elvesztette.

Antonio Sangalli posztulátor úgy fogalmazott: „Húgához, Terézhez való közelségének köszönhető a hivatása, ő segített Léonie-nek jól megélni azt.”

Nem sokkal Teréz halála után Léonie-t és a többi eltanácsolt nővért visszafogadták a vizitációs nővérek caeni rendházába; 1900-ban tett örökfogadalmat.

„Nagyon komolyan vette húga szavait, különösen azt, amit Teréz a kis útról írt. Hihetetlenül hűségesen valósította meg ezt a mindennapokban” – emelte ki a posztulátor.

Léonie már egész fiatalon is tisztában volt a saját hiányosságaival, korlátaival, ez az alázat vezette el őt a kedvességhez, amely egész életében jellemezte.

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria