Megrendezték a Kolping-intézmények és a budapesti katolikus iskolák szavalóversenyét

Hazai – 2016. április 26., kedd | 13:30

A budapesti katolikus iskolák és a Kolping-intézmények közötti szavalóversenyt immáron hatodik alkalommal rendezték meg. Az április 9-i eseményen tíz iskolából hat kategóriában összesen 88-an vettek részt a Budapesti Kolping Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Sportgimnáziumban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Kolping-intézmények közül Besenyszögről, Szászberekről és Szekszárdról érkeztek tanulók, a budapesti katolikus iskolák közül a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, a Pál Apostol Katolikus Általános Iskola, a Budapesti Egyetemi Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, a Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola, valamint a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola képviseltette magát a versenyen.

Mindegyik versenykategóriában egy-egy háromtagú zsűri értékelte a versenyzők teljesítményét. A zsűrielnökök idén is neves művészek voltak, ezúttal Agárdi László, Baranyi László, Hűvösvölgyi Ildikó, Dózsa László és Pánti Anna vállalták a zsűrizést. A három dobogós kiválasztásában egy házigazda pedagógus, valamint egy vendégpedagógus segítette a zsűri elnökét.

Idén a versenykiírásban némi módosítás történt; a kötelező verseket évfordulós költők műveiből válogatták. A választott vers témáját – amelyet az eredeti kiírás szerint az irgalmasság éve jegyében, illetve a Szent Márton-évhez kapcsolódóan kellett volna a versenyzőknek kiválasztaniuk – végül nem szabták meg, mivel mind a színészektől, mind a szülőktől és a felkészítő tanároktól azt a visszajelzést kapták a szervezők, hogy ez a téma igencsak nehéznek bizonyul.

A költészetet kedvelő diákokra és tanáraikra bízták tehát a választást. Voltak, akik a hagyományos líra mellett voksoltak, így a zsűri hallhatott verseket Petőfitől, Kosztolányitól, Babitstól, Tamkó Sirató Károlytól, Arany Jánostól. A költészet napján külön öröm volt a szervezők számára, hogy kevéssé ismert, legalábbis szavalóversenyre kevéssé válogatott költők verseit is tolmácsolták a gyerekek. Elhangzott többek között Bódás János, Gáti István, Túrmezei Erzsébet, Muhai János egy-egy verse.

Az immár hatodik éve megszervezett szavalóverseny egyik kiemelt célja az, hogy erősítse a keresztény közösségek közötti összetartozást. A meghirdetők örültek, hogy ezt a nagyobb, 12–18 éves versenyzők versválasztása is erősítette. Sokan választottak ugyanis olyan verset, amely vagy a bibliai hagyományhoz kapcsolódik, vagy a hitről, az alázatról szól, sőt voltak néhányan, akik találtak olyan verset, mely az irgalom témaköréhez kapcsolódott. 

Forrás és fotó: Gellainé Lente Lívia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria