Megrongálták Fra Angelico sírját Rómában

2018. április 13. péntek 12:34

Április 7-én ismeretlen tettesek több helyen megrongálták Beato Angelico sírkövét, Isaia da Pisa alkotását a római Santa Maria sopra Minerva-templomban.

A helyszíni szemlét követően a műemlékvédelmi főfelügyelőség hamarosan megvizsgálja, milyen restaurálási munkálatokra lesz szükség. A belügyminisztériumhoz tartozó, az istentiszteleti helyekért létrehozott alap gondoskodik a restaurálásról.

A templomot nem először éri hasonló támadás. 2016-ban megrongálták a templom előtti téren álló kis obeliszket tartó, Bernini tervei alapján készült elefántot – letörték a bal oldali agyarát.

* * * 

Guido di Pietro a 14. század végén született, 1418-ban lépett be fivérével a fiesolei domonkosok közé, itt kapta a Fra Giovanni nevet. Festőként hamar nagy hírnévre tett szert. IV. Jenő pápa, aki 1434-ben a Szent Márk-kolostorban szállt meg, ahol megcsodálhatta műveit, 1445-ben a Vatikánba hívta. A krónikák szerint a pápa felajánlotta neki a firenzei érseki címet, de a barát nem tartotta magát méltónak arra, hogy népeket kormányozzon. Fra Angelico 1447-ben freskóciklus festésébe kezdett az orvietói dómban, de ezt a munkáját már nem tudta befejezni. 1455. február 18-án Rómában halt meg.

A kortársai által Angyaliként (Angelico) és Boldogként (Beato) emlegetett Fra Giovanni da Fiesole festőt 1984-ben iktatta II. János Pál pápa a boldogok sorába. „Élete, a neki adott névvel teljes összhangban, egy rendkívüli »ének« volt Istennek: ének az angyalok előtt – mondta a boldoggáavatási misében a pápa. – Egész élete Isten dicsőségét énekelte, amelyet mint valami kincset a szíve legmélyén hordozott és kifejezett műalkotásaiban.”

Forrás és fotó: Finestresullarte.info

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Címkék: művészet
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
pawe-cebula-minorita-lett-esterhazy-janos-boldogga-avatasi-eljarasanak-posztulatora
Paweł Cebula minorita lett Esterházy János boldoggáavatási eljárásának posztulátora

Marek Jędraszewski, a Krakkói Főegyházmegye érseke Paweł Cebula minoritát nevezte ki december 12-én Esterházy János boldoggáavatási perének posztulátorává.

10:48
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
Adventi kalendárium – 2018. december 14.

Adventi kalendárium – 2018. december 14.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 14.

Mai evangélium – 2018. december 14.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,16–19

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle