Megrongálták Fra Angelico sírját Rómában

2018. április 13. péntek 12:34

Április 7-én ismeretlen tettesek több helyen megrongálták Beato Angelico sírkövét, Isaia da Pisa alkotását a római Santa Maria sopra Minerva-templomban.

A helyszíni szemlét követően a műemlékvédelmi főfelügyelőség hamarosan megvizsgálja, milyen restaurálási munkálatokra lesz szükség. A belügyminisztériumhoz tartozó, az istentiszteleti helyekért létrehozott alap gondoskodik a restaurálásról.

A templomot nem először éri hasonló támadás. 2016-ban megrongálták a templom előtti téren álló kis obeliszket tartó, Bernini tervei alapján készült elefántot – letörték a bal oldali agyarát.

* * * 

Guido di Pietro a 14. század végén született, 1418-ban lépett be fivérével a fiesolei domonkosok közé, itt kapta a Fra Giovanni nevet. Festőként hamar nagy hírnévre tett szert. IV. Jenő pápa, aki 1434-ben a Szent Márk-kolostorban szállt meg, ahol megcsodálhatta műveit, 1445-ben a Vatikánba hívta. A krónikák szerint a pápa felajánlotta neki a firenzei érseki címet, de a barát nem tartotta magát méltónak arra, hogy népeket kormányozzon. Fra Angelico 1447-ben freskóciklus festésébe kezdett az orvietói dómban, de ezt a munkáját már nem tudta befejezni. 1455. február 18-án Rómában halt meg.

A kortársai által Angyaliként (Angelico) és Boldogként (Beato) emlegetett Fra Giovanni da Fiesole festőt 1984-ben iktatta II. János Pál pápa a boldogok sorába. „Élete, a neki adott névvel teljes összhangban, egy rendkívüli »ének« volt Istennek: ének az angyalok előtt – mondta a boldoggáavatási misében a pápa. – Egész élete Isten dicsőségét énekelte, amelyet mint valami kincset a szíve legmélyén hordozott és kifejezett műalkotásaiban.”

Forrás és fotó: Finestresullarte.info

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Címkék: művészet
Vezető híreink - olvasta már?
egymillio-gyermek-imadkozza-rozsafuzert
Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért

Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva október 18-án, magyarországi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Számos helyen ezért akár a tanítást is felfüggesztik erre az időre.

20:43
elhunyt-gaal-endre
Elhunyt Gaál Endre

Életének 73., áldozópapságának 50. évében elhunyt Gaál Endre protonotárius, kanonok, nagyprépost, teológiai tanár. Az alábbiakban közzétesszük az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét és a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium Facebook-oldalán megjelent nekrológot.

13:06