Megújult a Gotteslob, a német nyelvű katolikusok énekes- és imakönyve

Kitekintő – 2013. december 4., szerda | 9:46

A freiburgi székesegyházban mutatták be a német nyelvű katolikusok megújult, szentmisét kísérő énekes- és imakönyvét. A nyelvezetében és tartalmában átdolgozott Gotteslob válaszolni kíván a megváltozott igényekre.

Vasárnap óta új ima- és énekeskönyv kíséri a szentmiséket Németországban, Ausztriában. Luxemburgban, Dél-Tirolban és Belgium egyes részein. Ünnepi szentmisén „hivatalosan is bevezették” a megújult Gotteslobot – írja a Kathpress.

Négy millió példány jelenik meg a német énekeskönyvből, melyet folyamatosan juttatnak el az egyházmegyékbe. A változatlan címmel megjelenő imakönyv azt a 40 évvel ezelőtt összeállított elődöt váltja, amely a II. Vatikáni Zsinat eredményeként került be a katolikus hívek kezébe.

Az új kiadvány célja, hogy válaszoljon a harmadik évezred elején az emberek megváltozott vallásosságára, és énekek, imák széles választékát nyújtsa – nyilatkozta Robert Zollitsch érsek. A Gotteslobot bevezető szentmisén Zollitsch arról beszélt, az alapos munka meghozta a gyümölcsét. Az új imakönyv az Egyházban, imagyakorlatban bekövetkezett változásokat figyelembe véve készült. Tartalmaz számos imát, éneket, melyekkel otthon, családi körben, közösségi alkalmakon hívnak ünnepelni.

A Gotteslob előkészítő bizottságának elnöke, Friedhelm Hofman würzburgi érsek is a változásról beszélt. Ha egy ima- és énekeskönyv a szentmisét hivatott kísérni, követnie kell a változásokat, mind tartalomban, mind nyelvezetben – mondta Hofman. A könyv közös részét száz munkatárs közös munkájával állították össze, emellett minden egyházmegye kapott lehetőséget saját rész kidolgozására is.

Magyar Kurír
(té)