Megújult a Szombathelyi Egyházmegye egyik legrégebbi temploma

Hazai – 2014. december 2., kedd | 20:15

Veres András szombathelyi megyéspüspök november 30-án megáldotta a Vas megyei Dozmat kívül-belül felújított templomát – tájékoztatott Perger Gyula plébános.

A Szombathelyi Egyházmegye egyik legrégebbi temploma két és fél éven át tartó felújítási munkák során újult meg. Az alapjaiban Árpád-kori templomban, amelyet 1706-ban, a tűzvész után barokk stílusban átépítettek, 1936 óta nem történt belső felújítás, s ennek következtében állapota erősen leromlott.


                                        Képgalériával – klikk a képre!

A hívek adományai mellett a Szombathelyi Egyházmegyei Hatóság támogatására, valamint pályázati forrásokra támaszkodtak a több mint 70 millió forintba került felújítás folyamán. Jelentősen hozzájárult a helyreállítási munkálatok költségeihez Róka Márton atya hagyatéka is, amelyet a Dozmati Műemléktemplomért Alapítvány gondozott.

Először a templombelső újult meg teljesen: restaurálták többek között az oltárokat, a szobrokat és a szószéket, valamint az értékes Dorfmeister-képet is, majd kívülről újították fel az épületet. Régészeti feltárásra is sor került, aminek köszönhetően a barokk kori, újkori és római kori kripták felfedezése mellett bebizonyosodott a korábbi feltételezés, miszerint a dozmati templom egy római kori villára épült.

Fotó: Baán Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria