Melegházasság: nem örökre szól az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntése

Kitekintő – 2013. június 27., csütörtök | 13:32

El kell ismernie az Egyesült Államoknak az azonos nemű párok házasságát azon tagállamokban, amelyekben bevezették az intézményt, így a szövetségi törvényhozás által 1996-ban elfogadott törvény, a DOMA (Defense of Marriage Act – Házasságvédelmi törvény) azon kitétele, amely szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre, alkotmányellenes – döntött június 26-án, szerdán az amerikai Legfelsőbb Bíróság 5-4 arányban.

Ezzel együtt a bíróság nem hozott érdemi döntést Kalifornia nemrégiben népszavazással hozott tagállami alkotmánymódosításról, miszerint a házasság egy férfi és egy nő szövetsége. A Legfelsőbb Bíróság elé azért került az ügy, mert egy alsóbb fokú bíróság alkotmányellenesnek találta a módosítást. A kitétel védelmezői ezért fordultak a Legfelsőbb Bírósághoz, ám az egyszerűen közölte, hogy a törvény védelmezőinek nincs jogi alapja kiállni a törvényhely mellett.

A szövetségi Legfelsőbb Bíróság ezzel lényegében azt mondta ki, hogy ahol a tagállami törvény megengedi (a házasság nem szövetségi hatáskör), ott az egyneműek jogilag érvényesen megkötött házassága azonos joghatályú a különneműek érvényes házasságával. Az Egyesült Államoknak eddig 12 tagállama vezette be az azonos neműek házasságát.

Dr. Anne Hendershott, a New York-i King’s College és a steubenville-i Ferences Egyetem szociológus professzora szerint ugyan a döntés súlyos és jelentős („szociológiailag óriási”), nem vet véget az azonos neműek házasságáról szóló amerikai vitáknak. Mint mondta: az emberek meg tudják győzni egymást, így a mostani döntés sem végérvényes – írja a CNA.

Kim Daniels, az Egyesült Államok katolikus püspöki karának szóvivője a döntés kapcsán kifejtette: nem veszi figyelembe a házasság valódi természetét, ellenben újabb vitákat kelt majd. Daniels hozzátette: a Legfelsőbb Bíróság rosszul döntött, mivel akkor is tiszteletben kellene tartania a házasság mivoltát, ha az állam nem teszi azt. Megjegyezte azt is: a mostani lépés a vallásszabadság további korlátozásához vezethet.

Kapcsolódó:
Így védd meg a hagyományos házasságot!

Magyar Kurír
(szg)