Menesztették a vatikáni bankvezért

2012. május 25. péntek, 10:36

Menesztette a vatikáni bank (IOR) vezetőjét, Ettore Gotti Tedeschit az intézet felügyelőbizottsága rendes csütörtöki ülésén – írja a Vatikán közleménye. 

Az indoklás szerint azért mentesztették egyhangú szavazással a bankvezetőt, mert Tedeschi nem tudta ellátni fő feladatait. A bizottsági tagok a közlemény szerint elszomorítónak tartják azokat az eseményeket, amelyek miatt meg kellett vonniuk bizalmukat Tedeschitől, de minderre szükség volt – írják. 

Az igazgatótanács reményét fejezte ki, hogy sikerül olyan új elnököt találni, aki  „a kölcsönös tisztelet és a nemzetközileg elfogadott banki normák alapján újjáépíti a kapcsolatokat az intézettel és a pénzügyi közösséggel”. Tedeschi nem kívánta kommentálni menesztésének hírét, újságíróknak annyit mondott: inkább nem mond semmit, mert még csúnya szavak jönnének a szájára. 

Az olasz bankszakember 2009 óta áll a Vallási Művek Intézete, a vatikáni bank élén, korábban pedig a Banco Santander, Európa legnagyobb privátbankja élén állt, de számos vezető európai pénzintézetben is vállalt már vezető szerepet, valamint pénzügyi etikát tanított a Milánói Katolikus Egyetemen. 2010-ben azonban az olasz rendőrség a pénzmosás elleni szabályok megsértése miatt indított bankja ellen vizsgálatot. Két átutalási művelet esetében ugyanis elmulasztották nevesíteni az érintett bankszámlák tulajdonosát. A bank működését a pápa mindenképpen az európai szabványokhoz és átláthatósági követelményekhez szeretné igazíttatni, Tedeschi is ezért volt a banknál. Jelentős része volt a Caritas in Veritate enciklika megírásában.

Kapcsolódó:
A Vatikán és a pénzmosás vádja
Vatikáni bankelnök: az üzletemberek a szentség jegyét hordják magukon
Tedeschi: az állam ne avatkozzon be a gazdaságba!

Magyar Kurír

(szg)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő