Meriam, a korábban halálra ítélt szudáni édesanya Rómába érkezett – KÉPGALÉRIÁVAL

Kitekintő – 2014. július 24., csütörtök | 14:40

Meriam Ibrahim az olasz kormány segítségével elhagyta Szudánt, és az olasz külügyminiszter-helyettes kíséretében megérkezett Rómába – adta hírül a Famiglia Cristiana katolikus hetilap.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Meriam Ibrahimot – amint arról korábbi híreinkben beszámoltunk – Szudánban halálra ítélték keresztény hite miatt. A szudáni kormány a nemzetközi tiltakozást követően nemrég szabadon bocsátotta. Július 23-án, szerdán megkapta az útlevelét. Július 24-én, csütörtökön 9.30-kor olasz kormányzati repülőgéppel megérkezett Rómába férjével és két gyermekével, a kétéves Martinnal és a két hónapos Mayával együtt.

Matteo Renzi olasz miniszterelök és felesége, valamint Federica Mogherini külügyminiszer fogadta a családot a római Ciampino repülőtéren. „Figyelemmel kísértük az ügyet attól a pillanattól kezdve, hogy megszületett a halálos ítélet. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik sokat dolgoztak azért, hogy ma Rómában fogadhassuk Meriamot. Neki és családjának most nyugalomra van szüksége” – mondta a külügyminiszter a repülőtéren az újságíróknak.

Együtt utazott a szudáni családdal Lapo Pistelli külügyminiszter-helyettes is, aki szerdán érkezett Kartúmba, hogy Olaszországba kísérje őket. Leszálláskor a karjában vitte a kétéves Martint. A sajtó képviselőinek elmondta: a család tagjai jól vannak, nagyon boldogok. Néhány napot Rómában töltenek, aztán továbbutaznak New Yorkba. Ferenc pápa háláját és örömét fejezte ki, amikor megtudta, hogy megérkeztek. Remélhetőleg lehetőségük lesz találkozni a Szentatyával.

Pistelli hangsúlyozta, Olaszország jó diplomáciai kapcsolatot ápol az északkelet-afrikai országokkal. Ennek köszönhetően Meriam ügyében barátságos légkörben tudtak tárgyalni, és ez végül eredményre vezetett. Köszönetet mondott szudáni kollégáinak, különösen fő tárgyalópartnerének, az afrikai ország külügyminiszterének.

Meriam szabadulása a remény jele lehet sok keresztény számára, akik a világ különböző tájain üldöztetést szenvednek hitükért. Esete biztató tanulsággal szolgál: a nemzetközi összefogás eredményre vezethet. Minden segítség fontos: a kormányoké, de az egyszerű állampolgároké is.

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria