A mexikói püspökök közleményt adtak ki az élet védelmében

Kitekintő – 2017. március 29., szerda | 11:35

A születendő életek megszakítását csend veszi körül, ez a hallgatás bűnrészessé tesz bennünket – hangsúlyozzák a mexikói püspökök közleményükben, melyet a március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén az egész országban megrendezett élet napja alkalmából tettek közzé.

Az élet nem olyan érték, amelyet mi adtunk magunknak, hanem kaptuk – szól a püspökök üzenete, melyet Francisco Javier Chavolla Ramos, Toluca püspöke írt alá mint a mexikói püspöki konferencia életvédő bizottságának elnöke. Senkinek nincs joga megsérteni a másik emberi lény integritását, és egyetlen emberi lény sem lehet kutatás tárgya, csak azért mert idős, beteg, testi vagy értelmi fogyatékkal él, vagy mert migráns – olvasható az állásfoglalásban.

Ma Mexikóban számos fenyegető veszély éri a családi életet, melyek arra irányulnak, hogy a törvények által változtassák meg a házasság jellegét és méltóságát, az élet tiszteletét és a család identitását. Jelenlegi társadalmunkban az állatok tiszteletének ideológiáját felelősséggel betartják, miközben egy születendő emberi élet halálba küldését mint jogot értelmezik. Embertelen és bűnös zavarkeltés ez – szól a mexikói püspökök állásfoglalása –, mely lassan áthatja az egész országot, és amelynek következtében ma Mexikóban gyermekek ezrei azért nem születnek meg, mert magzatként megölik őket.

A mexikói püspökök szava erős visszhangot keltett a papok és a hívek körében. Ezek a kihívások felszólítanak bennünket, hiszen komoly emberi és társadalmi felelősséget hordozunk. Az angyal Máriához intézett szava – „Ne félj!” – arra int bennünket, hogy félelem nélkül védelmezzük az életet. A nagyböjt kiváltságos ideje jó alkalmat teremt számunkra, hogy kijavítsuk hibáinkat, téves nézeteinket, és főként, hogy megtörjük a csendet, mely által a hallgatásunk bűnrészessé tesz bennünket. Végül a mexikói püspökök arra intik a híveket, hogy együtt kérjenek bocsánatot megannyi emberi élet kioltásáért, amelyet az abortusszal követtek el, hiszen a hallgatásunk is hozzájárult e bűnök elkövetéséhez.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria