Mi kell tudni a pápa szerdai általános kihallgatásairól?

Kitekintő – 2011. július 20., szerda | 13:02

Számos, Rómába érkező zarándok álma a szerdai általános pápai kihallgatásra való bejutás. Jelenleg XVI. Benedek Castel Gandolfóban pihen, így a szerdai kihallgatásokat augusztus elejéig felfüggesztették. De utána újra minden szerdán fogadja a zarándokokat a pápa, és katekézist tart a Szent Péter téren. Mikor és miért kezdődött el a szerdai kihallgatás szokása? Hány ember szokott rajta részt venni?

A Vatikáni Rádió angol nyelvű adásának munkatársa, Susy Hodges Chris Kierans testvért kérdezte minderről, aki a Pápai Ház  munkatársa. (A Pápai Ház szervezi a pápa hivatalos találkozóit, a kihallgatásokat, és gondoskodik a pápa, az egész római kúria és a bíborosi kollégium lelkigyakorlatairól).

Mint kifejtette, az első szerdai audienciákat XI. Piusz pápa tartotta, eleinte friss házasok köszöntésére; de később heti programmá fejlődött. Eleinte nem is volt része a kihallgatásnak a katekézis. Miután azonban bevezették, sokat változott az idők folyamán. XXIII. János például a nap szentjéről, esetleg a héten tartott liturgikus eseményekről tartott elmélkedést. Emlékezetes II. János Pál katekézissorozata, amelyet a test teológiájáról tartott; XVI. Benedek pedig az apostolokról, Szent Pálról és az egyházatyákról beszélt elmélkedéssorozataiban. (Mind II. János Pál, mind XVI. Benedek ezen beszédeit magyarul is kiadták.) A legújabb változás, hogy XVI. Benedek bevezette a Miatyánk latin nyelvű változatának eléneklését a kihallgatás végén, ezzel is az egyház egységét szimbolizálandó.

Ha az időjárás nem megfelelő, a kihallgatást nem a Szent Péter téren tartják, hanem a VI. Pál teremben. Itt maximum hétezer ember fér el, ezért ha többen vannak a kihallgatáson, akkor a pápa a Szent Péter-bazilikában tart először egy rövid audienciát, és utána megy át a VI. Pál terembe.

A VI. Pál terem 1971-ben készült el, építtetője a névadó egyházfő volt. Az épület nagyrészt a Vatikánvárosi Állam területén fekszik, de egy része Olaszország földjén található, bár területen kívüli státusza van, mint a Szentszék tulajdona. A terem egyik ékessége Pericle Fazzini szobra, A Feltámadás. Az épület vasbetonból épült, és napelemek segítségével látják el árammal.

A szerdai kihallgatásra jegyet kell szerezni, kivéve augusztusban, amikor szabadság miatt zárva van a vatikáni nyomda. A jegy ingyenes, úgy lehet rendelni, hogy a Vatikán honlapján a Pápai Ház oldalára kattintunk, és letöltjük a megrendelői formanyomtatványt. Átvenni a Szent Péter tér jobb oldalán, a Bronz-kapunál lehet az audienciát megelőző nap délután háromtól fél nyolcig vagy a kihallgatás reggelén nyolctól fél tizenegyig. Minden megrendelést fogadnak.

A Szent Péter téren az utóbbi tíz évben a legnagyobb érdeklődésre számot tartó szerdai kihallgatáson 55 ezren voltak jelen, 2010 augusztusában. A legtöbben általában szeptemberben és áprilisban szoktak részt venni az eseményen, amikor 12-15 ezren mennek rá el. A millennium óta pedig megnőtt az érdeklődés a szerdai kihallgatások iránt.

A szerdai általános kihallgatások történetéhez kapcsolódnak tragikus események is, például egy ilyen kihallgatás alkalmával lőtt rá II. János Pál pápára Ali Agca 1981. május 13-án. Két éve, miközben XVI. Benedek a pápamobilról áldást osztott a téren, valaki be akart ugrani a kordon mögül, de a pápa ezt nem vette észre, a biztonsági őrök leszerelték az illetőt.  

A szerdai kihallgatásokra legtöbb látogató az angolszász országokból érkezik, ami méretüket tekintve érthető, de érkezett már zarándokcsoport a nagyrészt muszlim Indonéziából is.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír