Miért fontosak a házas közösségek?

Családi szombat a kaposvári püspökségen

Hazai – 2011. február 21., hétfő | 9:56

A családról, a szeretetről, a közösség és az ima erejéről szólt minden február 19-én a Kaposvári Egyházmegye családi napja. A Család éve alkalmából meghirdetett programra több mint négyszázan gyűltek össze a kaposvári püspöki székházban, ahol Varga László plébános elmélkedett, illetve a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnáziumban, ahol a gyermekekkel foglalkoztak a segítők.

Varga László a jó házasság titkáról beszélt. Szerinte a házasságok gyakran azért futnak zátonyra, mert egyik vagy másik félre a negatív önértékelés a jellemző. Szeress másként! – tanácsolta, és számos praktikus tanácsot adott a mindennapok gyakorlatához. A lényeg az, hogy csak a nyílt szív hallja meg a másik ember kiáltását, és nem árt, ha gyakran megvizsgáljuk: vajon milyen lehet az „én páromnak lenni.”

Nyéky Kálmán családreferens, a kaposvári Szent Kereszt-templom plébánosa arra hívta fel a figyelmet: a házas közösségben különös erő rejlik, ezért érdemes arra törekedni, hogy közösségbe kapcsolódjanak a hívő párok; olyanba, ahol bátran beszélhetnek a lelki történésekről, s amely remek lehetőséget kínál közös programokra. Azt tanácsolta a közösség nélkülieknek, hogy bátran hívjanak meg magukhoz két, hasonlóan gondolkodó házaspárt, s máris létrejött a közösség, amelynek életben tartásához papi segítséget ajánlott.

A szervezők fél óra sétára küldték a párokat, s három kérdésre kellett egymásnak válaszolniuk: Mi volt számomra és kettőnk számára különösen érdekes és értékes az előadásból? Mi az, amit kiváltképp szeretek és becsülök a társamban? Hol van nehézség a kapcsolatunkban, s mit tehetek én, hogy ez enyhüljön?

A Somogy és Zala tucatnyi településeiről érkezett párnak a családreferens házaspár, Radnai István és Márta arról beszélt: a közösségükben tapasztalt elfogadó légkör, a nyíltság, valamint az „egy cipőben járunk” érzése valóban kapaszkodót jelentenek a legkülönbözőbb helyzetekben is.

A találkozó a székesegyházban rendezett püspöki szentmisével zárult. Balás Béla arra buzdított: törekedjünk mindannyian arra, hogy Jézus munkatársai legyünk, és a halál kultúrája helyett az élet kultúráját építsük. A család kegyelmet termel ehhez, óvjuk, vigyázzuk házasságunkat – tanácsolta. A főpásztori mise végén házassági áldást osztott a püspök; az egyházmegye jelenlévő papjai – egy tucatnyian – pedig a családokat külön-külön áldották meg.
                                                                                                                                                                  Kiss Iván/Magyar Kurír