Mindannyian megkaptuk Krisztustól a missziós küldetést - Karizmák ünnepe Máriaremetén

Hazai – 2012. május 29., kedd | 17:45

Mindannyian megkaptuk Krisztustól a missziós küldetést. Hitünk nem pusztán magánügy, meg is kell vallanunk azt, és számot kell adnunk reménységünk okáról. A pünkösd mutatja meg, hogy hitünk megvallást és mindenki felé szóló bátor meghirdetést kíván - mondta Erdő Péter bíboros pünkösdhétfőn, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye által rendezett Karizmák ünnepén.

Minden évben pünkösdhétfőn kerül sor az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye szervezésében a Karizmák ünnepére Máriaremetén, a kegytemplom kertjében. Az idei találkozót Hitetek törékeny, cserépedényben őrizzétek! mottóval rendezték meg. Május 28-án reggel 9 órától várták a látogatókat.

A kegytemplom kertje idén mintegy 60 sátornak adott helyett. A plébánia parkban ebben az évben a Pasztorális Szakterület meghívására minden esperes kerület egy-egy plébániája mutatkozott be. A missziós parkban a szerzetes rendekkel és lelkiségi mozgalmakkal, az iskolák és oktatás parkban az egyházmegye nevelési szolgálatot ellátó intézményei, a karitász parkban pedig a szeretetszolgálatban munkálkodó közösségek és szervezetek várták színes programokkal az érdeklődőket. Az egész napos programok hátterének biztosítását és az önkéntes segítők koordinálást idén is a Katolikus Ifúsági Mozgalom vállalta magára.

A gyermekek idén is számtalan játékos és ügyességi versenyen vehettek részt, de volt kézműves foglalkozás, falmászás, kvízjáték, szerencsekerék, akadályverseny, csoki-fondü és közös táncos dicsőítés is.

A plébániák sátraiban bepillantást nyerhettünk az adott plébánia közösségeinek életébe és ünnepeibe: fotókiállítás, tablók, dobozból készült vitrinek, sátor-kápolna, Az élet útja – időutazás, egész országot átölelő „család-hálózat”, rózsafüzér készítés és színes ötletek tárháza segítette az arra járót, hogy megismerje egyházmegyénk sokszínűségét és állandó mozgásban lévő életét.

A nagyszínpadon 10 és 13 óra között zajlottak a programok, majd tanúságtételek és színpadi beszélgetések hangoztak el a Hit évének fényében.

Székely János püspök és Blanckenstein Miklós pasztorális helynök beszámolt arról, hogy a Hit évének kezdetéhez közeledve, lezajlott az első „missziós párok képzése”. A képzés célja az volt, hogy felkészítsék az önkénteseket a környezetükben élő családok látogatására, bemutatva nekik a plébániai közösség életét és a szentségi élet lehetőségeit. Ezen találkozások lehetőséget nyújthatnak arra is, hogy a családok választ kapjanak azokra a kérdésekre, amelyekkel a mai kor embere a hit és az egyház vonatkozásában szembesül. A látogatások során szerzett tapasztalatokat a missziós párok összegyűjtik és összegzik majd, s így még hatékonyabbá válhat egyházmegyénkben a missziós tevékenység.

Az első képzésen mintegy 60 önkéntes vett részt, akiknek Erdő Péter bíboros adta át a megbízó leveleket. Ezt követően Kunszabó Zoltán beszélgetett Bíboros úrral a Hit évéről, az új evangelizáció lehetőségeiről és egyházmegyénk pasztorális tervéről.

A szentmisén mondott beszédében Erdő Péter bíboros szólt arról, hogy minden hívő megkapta Krisztustól a missziós küldetést. Hitünk bátor megvallására és mindenki felé való hirdetésére van szükség - mondta. Beszédében számba vette az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye  programjait és terveit, amelyek az új evangelizáció és a Hit éve gondolatkörében születtek.

"Nagy lelkipásztori vállalkozásba fogtunk az idén. Az új evangelizációnak át kell járnia egész egyházmegyénket. Ezért hirdettük meg a Szent István- bazilikába nagyböjt során a bűnbánati napot. Nagy örömmel láttuk, hogy a gyónók megtöltötték a székesegyházat, és a papok örömmel álltak minden egyes bűnbánó rendelkezésére. Jó volt hallani Szent Márk evangéliumának teljes és folyamatos felolvasását is. Örömmel készülünk az egyházmegye családjainak meglátogatására. Olyan munka ez, amelyhez a papságon kívül nagyon sok világi hívőnek, lelkiségi mozgalomnak a részvétele is szükséges. Ismernünk kell a családjainkat. Az Egyház nevében és megbízásából fognak hozzájuk érkezni küldötteink. Beszélgetni és imádkozni fognak velük, és kezükbe adnak egy olyan füzetet, amely a közös imádságban és az egyházi ünnepek családi előkészítésében nyújt segítséget. Hatalmas ereje van a hívő családnak, nagyon nehéz időkben is át tudja adni az életet és a hitet nemzedékről nemzedékre. De ehhez szükséges az egész közösség támogatása. Szükséges, hogy a hétköznapi élet dolgaiban is tudjunk egymásról és segítsük egymást. A plébániákon tett látogatásaim igazolják, hogy növekszik az ismeret és a közösségi élet a hívő emberek és családok körében.

Ezzel a több évre tervezett szép feladattal együtt örömmel várjuk a nagy és nyilvánvaló eseményeket, találkozásokat is. Most, június 10-én, vasárnap, az Oltáriszentség ünnepén 16 órakor a Szent István-bazilika előtti téren, vagy augusztus utolsó és szeptember első napjaiban a Sportarénában, ahol a Fokoláre mozgalom tartja nemzetközi találkozóját, a Genfestet. De örömmel nyitottam meg most pénteken a Szent István -bazilika altemplomában a keresztény művészeti kiállítást is, amelyen a legkülönbözőbb műfajok képviselői, építészek, képzőművészek, iparművészek mutatkoznak be.

Különös folyamat, bár egyházmegyénkben nagy változásokat nem hozott, a katolikus iskolák és óvodák bővülése. Ha szülők, pedagógusok hiteles, katolikus hitben és szeretetben együttműködve igazi közösséget tudnak kialakítani ezekben az iskolákban vagy hozzájuk kapcsolódva, ezzel is Egyházunk élete erősödik, szélesedik párbeszédünk a körülöttünk élő világgal.

Elkészült és hamarosan eljut minden érdeklődőhöz Főegyházmegyénk pasztorális programja, mely az elvilágiasodó, sokszor az emberi személytől is eltávolodó környezetben áttekinti a helyzetet, és megjelöli cselekvésünk főbb irányait. Annak a munkának a mai teendőit, amelyet Krisztus bízott ránk, és amelyhez a Szentlélek segítségét megígérte. Kérjük tehát a Szentlélek támogatását a saját életünk és egész Egyházunk missziója számára! Kérjük a Vigasztalót, hogy támasszon papi hivatásokat, erősítse meg és vezesse papjainkat, szerzeteseinket és minden keresztény hívőt!"

A beszéd teljes terjedelmében olvasható a Beszédek rovatban.

Magyar Kurír

Képek: Csapó Viktória