Minden abortuszra ítélt gyermek hordozza Krisztus arcát

Ferenc pápa – 2013. szeptember 21., szombat | 17:21

A Szentatya pénteken délelőtt beszédet intézett a Katolikus Orvosok Nemzetközi Szövetségének mintegy száz képviselőjéhez, akik szeptember 22-éig Rómában az új evangelizációról, a nőgyógyászatról és az anyák gyógyításáról tartanak értekezlet.

Mondjunk határozottan igent az életre – hangsúlyozta a pápa a katolikus orvosoknak, miközben emlékeztetett a mai világban uralkodó hasznossági mentalitásra, amely rabul ejt annyi szívet és elmét, és amelynek oly magas az ára: nevezetesen az, hogy kivetnek emberi lényeket, főként ha azok fizikailag vagy társadalmi szempontból erőtlenek.

Minden kisgyermek, akit igazságtalan módon abortálásra ítélnek, magán hordozza Jézus Krisztus arcát. Ez a gyermek, aki még mielőtt megszületne vagy amint megszületett, megtapasztalta a világ elutasítását. Ugyanúgy az idősek is – akkor is, ha betegek, és életük utolsó napjait élik – magukon viselik Krisztus arcát. Nem dobhatjuk el őket, amint napjainkban hirdetik. A Hittani Kongregáció művi vetéléssel kapcsolatos nyilatkozata szavai nyomán a pápa leszögezte, hogy a személy elsőszámú joga az élethez való jog.

Az anyagi dolgoknak van ára, és eladhatók, de a személyek sajátos méltósággal rendelkeznek, értékesebbek, mint a dolgok, és nem lehet árat szabni értük. Hányszor találkozunk olyan helyzetekkel, ahol az, ami a legolcsóbb, éppen az élet. Az utóbbi időben emiatt az emberi élet iránti figyelem az egyházi tanítás egyik legfontosabb prioritásává lett, a betegek, a születendő életek, az idősek, a védtelenek kérdése.

A katolikus orvosok a jelenlegi helyzetben paradox módon megtapasztalják egyfelől az orvostudomány fejlődését, másfelől pedig azt a veszélyt, hogy elveszítik sajátságos identitásukat mint az élet szolgálói. A kulturális úttévesztés kikezdte azt is, ami megtámadhatatlannak tűnt, azaz az orvostudományt. Bár természeténél fogva az orvostudomány az élet szolgálatában áll, az egészségügyi foglalkozások olykor odáig jutottak, hogy nem tisztelik az életet.

A Caritas in veritate enciklika szavait nyomán Ferenc pápa ezt mondta: „a felemás helyzet abban a tényben figyelhető meg, hogy miközben új és új jogokkal ruházzák fel a személyt, olykor állítólagos jogokkal, nem mindig védelmezik az életet mint minden ember elsődleges jogát. Az orvosi tevékenység célja mindig az élet védelme és előmozdítása”.

Katolikusnak lenni nagyobb felelősséget jelent, főként amikor arról van szó, hogy az emberi életnek elismerjük a transzcendens távlatot, amely magán viseli Isten teremtő művét fogantatásának első percétől. Ez az új evangelizáció elkötelezettsége, amely gyakran megköveteli, hogy az árral szemben haladjanak és személy szerint ennek megfizessék az árát. Az Úr Jézus számít rátok abban, hogy terjesszétek az élet evangéliumát – mondta még Ferenc pápa a katolikus orvosok római értekezletének résztvevőihez.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír