Mindszenty megvalósult álma – A Santo Stefano Rotondo és a Szent István Ház

Kultúra – 2009. november 19., csütörtök | 17:49

A Szent István Társulat gondozásában jelent meg Németh László Imre legújabb, a római Santo Stefano Rotondo-templom és a Szent István Ház történetét bemutató könyve.

Erdő Péter bíboros, prímás az alábbi szavakkal kezdi ajánló sorait:

„Boldog emlékű elődömet, Isten szolgája Mindszenty József bíboros, prímás érseket hatvan évvel ezelőtt, 1948. december 26-án tartóztatták le az esztergomi prímási palotában. Ezen a napon Rómában, bíborosi címtemplomában, a Santo Stefano Rotondo-templomban ünnepelték a római magyarok a templom védőszentjének, Szent István diakónusnak az ünnepét. Minden bizonnyal sokan közülük 1946. március 3-án is ott voltak, amikor Mindszenty József bíborossá kreálásakor birtokba vette ezt az ősi templomot, amelyet XII. Piusz pápa jelölt ki számára. Minderről és a bíborosnak a templomhoz fűződő kapcsolatáról, valamint az azzal kapcsolatos terveiről szól ez a könyv, amely a szerző korábbi tanulmányainak felhasználásával és újabb kutatásai nyomán lát napvilágot."

Kétségtelen, hogy a Róma városában található templomok közül hozzánk, magyarokhoz a Celio-dombon lévő Santo Stefano Rotondo áll a legközelebb, sok magyar vonatkozása miatt. Ezen vonatkozások feltárása és a templom történetének részletes bemutatása mellett az olvasó betekintést nyerhet II. világháború előtti, templommal kapcsolatos elképzelésekbe is. Az ezt követő fejezetekben – három részre osztva – minden eddiginél részletesebb történelmi képet alkothatunk Mindszenty bíboros és címtemploma kapcsolatáról.

A munka elsőként az 1945 és 1948 közötti éveket vizsgálja, melyek során a hercegprímás két alkalommal is járt az Örök Városban; ekkor fogalmazódott meg a templommal és a mellette lévő kolostorral kapcsolatos álma. A második időszakban – melyet a szerző az ébrenlét korszakának nevez – a bíboros letartóztatásától az 1964-es részleges megállapodásig terjedő eseményeket követhetjük nyomon. A Rómában élő magyar papok ezekben az esztendőkben számtalan kísérletet tettek Mindszenty elképzeléseinek megvalósítására. Az utolsó rész az 1965–1975 közötti periódust tárgyalja. Ezekben az években valósult meg Mindszenty bíboros vágya, ha nem is ott, és nem is olyan körülmények között, ahogyan azt megálmodta. A részletes függelékben többek között helyt kapott a hercegprímás három római útjának kronológiája, de az 1991 és 2003 között a Rotondóban – elsősorban szentmise keretében – tartott megemlékezésekről is pontos információkat kaphatunk A levéltári eligazodást segítő jegyzékek és fénykép-illusztrációk mellett a könyvben szereplő személyek rövid életrajza segít eligazodni a korszak eseményeiben.

A kötet szerzője Németh László Imre római magyar főlelkész, a Pápai Magyar Intézet rektora, számos tanulmány szerzője és szerkesztője. A könyv 2400 Ft-ért megvásárolható a Szent István Társulat könyvesboltjaiban és internetes könyváruházában: www.stephanus.hu.

Szent István Társulat/Magyar Kurír