MTA-pályázatot nyert Tusor Péter pázmányos egyháztörténész

Hazai – 2012. június 5., kedd | 17:02

Idén először került be a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is a Magyar Tudomány Akadémia által a Lendület program keretében támogatott kutatóhelyek közé. Az ötéves futamidejű, százmilliós nagyságrendű pályázat nyertese Tusor Péter, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történettudományi Intézetének docense.

A nyertes pályázatnak köszönhetően a BTK-n felálló MTA-PPKE Lendület Egyháztörténeti Kutatócsoport az Erdő Péter bíboros által 1999-ben alapított egyetemi Egyháztörténeti Kutatócsoporttal szimbiózisban fog működni, írja a PPKE BTK honlapja.

Az ott megkezdett tudományos műhelymunkához kapcsolódva fő kutatási eredményei az új vatikáni–magyar történeti könyvsorozatban (Collectanea Vaticana Hungariae) látnak napvilágot. A nagy múltú vatikáni magyar kutatások folytatásában, kiszélesítésében külön hangsúlyt kap a kooperáció az olyan intézményekkel, mint például az Università della Tuscia Viterbo (CeSPoM), Pontificio Comitato di Scienze Storiche.

Az MTA-PPKE Lendület Kutatócsoport egyéb, elsődlegesen a 19. századi magyar egyházi elit proszopográfiájára, bécsi tanulmányaira, illetve szocializációjára irányuló vizsgálatai a Collegio Teutonico del Campo Santo és az Universität Wien által irányított nemzetközi projektekhez kapcsolódnak.

A bekapcsolódás az akadémiai Lendület Programba fontos lépés abban az irányban, hogy idővel a Pázmány is bekerülhessen az államilag elismert kutatóegyetemek sorába.

Tusor Péter többek közt egyetemes egyháztörténelmet tanít a Pázmányon, illetve a névadó bíborosról is tart szemináriumot. Egyik jelentős műve A barokk pápaság 1600-1700.

Magyar Kurír