Muzulmánként az antiszemitizmus ellen

Kitekintő – 2013. október 16., szerda | 9:49

Siavosh Derakhti egy 22 éves muzulmán fiú, Svédországban élő iraki bevándorlók gyermeke. A párbeszéd és a szeretet eszközével küzd az antiszemitizmus és az idegengyűlölet ellen.

A Malmőben élő muzulmán fiatal úgy döntött, hogy harcol az antiszemitizmus és az előítéletek ellen. „Meg akarom állítani a városomban a gyűlölet és az antiszemitizmus terjedését. A diákok és a tanárok körében nagy tudatlanság uralkodik a holokauszt és az antiszemitizmus terén.” Úgy véli, muzulmánként különösen nagy lehetősége van arra, hogy segítse a párbeszédet, a megértést; közvetítsen az emberek között.

A SIR-en közzétett írás elárulja: 2010-ben tűnt fel neki, hogy diáktársaiban milyen erősen él a zsidókkal szemben az ellenérzés. Ezért úgy döntött, meghívja az iskolába a holokauszt két túlélőjét, és szervez egy utazást az auschwitzi koncentrációs táborba. Az iskola ugyan nem támogatta kezdeményezését, mégis sikerült 27 diákkal együtt elutaznia. Sokan közülük nagyon megrendültek, sírtak a tábor láttán.

Siavosh ezután megalapította a Muzulmán fiatalok az antiszemitizmus ellen elnevezésű társaságot, amely később nevet változtatott: Fiatalok az antiszemitizmus és a xenofóbia ellen. Találkozókat szerveznek Svédországban. A fogadtatás nem mindig pozitív, de nem adja fel, hiszen azt szeretné, hogy gyermekeik egy olyan országban nőjenek fel, ahol nem az idegengyűlölet uralkodik. Úgy véli: az etnikumok közti gyűlölet feloldásának módja a megismerés és a szeretet.

Augusztus 27-én Siavosh megkapta a Wallenberg-díjat. Szeptember 5-én találkozott Barack Obama amerikai elnökkel, aki a stockholmi nagyzsinagógába látogatott, hogy megemlékezzen Raoul Wallenbergről, aki a németek által megszállt Budapesten zsidók ezreinek életét mentette meg. Az elnöknek is elmondta, amit fontosnak tart az életben: több szeretetre és tiszteletre van szükség a zsidók, a muzulmánok és a romák irányában. A szeretetből szeretet születik, a gyűlöletből pedig gyűlölet, a háborúból háború.

Magyar Kurír

(tzs)