Napi sajtószemle

2012. október 2. kedd 09:09

Az október-2-i nyomtatott lapok szemléje.


A Magyar Nemzet (20.o.) Neymar keresztje címmel közli, hogy a Placar című futballmagazin címlapján megjelent Neymar-kép miatt tiltakozik a brazil püspöki konferencia. Az újság legújabb számának címoldalán a Santos 20 éves klasszisa egy fotómontázs révén keresztre feszítve látható, amit a püspökök provokációnak és a vallási érzések megsértésének tartanak. A magazin azért ábrázolta így a tavaly Dél-Amerika legjobbjának választott csatárt, mert újabban rengeteg kritika és támadás éri őt hatalmas bevételei, valamint kicsapongó életvitele miatt.

A Magyar Hírlap (1.,4.o.) A kutatások élvonalában a Pázmány-egyetem, a Magyar Nemzet (5.o.) Milliárdos fejlesztés a Pázmányon címekkel számolnak be arról, hogy egy tudományos konferencián – amelyen részt vett Pálinkás József, az MTA elnöke is – elhangzott: nagy összegű, több mint egymilliárd forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi-tervből a Pázmány Péter Katolikus Egyetem. Az intézmény az összeget a legmodernebb technológiákra, társadalomtudományi kutatásokra és tehetséggondozásra fordítja. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek köszöntőjében leszögezte: „A hitünk a valóságról szól.” Mindez azt jelenti, hogy a szellemtudományok mellett fontosak a természettudományos kutatások is, „amelyekre nagy szükségünk van, mert ezek eredményei a hithez hasonlóan az emberről szólnak.” Szuromi Szabolcs, az egyetem rektora elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy e projektek segítségével egyetemünk képes bemutatni a forradalmi módon fejlődő csúcstechnológiákban való egyedülálló alkotótevékenység mellett azt is, hogy a megvalósuló, folyamatban lévő programjaink kellően alátámasztják a humán és társadalomtudományok terén folyó elismert kutatásainkat.”

A Magyar Nemzet RTV mellékletében (3.o.) Lőcsei Gabriella Nincs menekvés címmel az ügynökkérdéssel foglalkozik, Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmje ürügyén. A cikkíró megemlíti Kabay Barna és Petányi Katalin Hitvallók és ügynökök, valamint Szabó Eszter Isten vagy történelem című dokumentumfilmjeit is. Lőcsei figyelemre méltónak tartja, hogy a Drága besúgott barátaim című filmnek akkor volt a hazai díszbemutatója, amikor „az egyik leghírhedtebb ügynöknek, Kiszely Istvánnak a földi útja véget ért, és sok évtizedes és sokirányú tevékenysége ismét közbeszéd tárgya lett… Ez a hosszú élete során minden tekintetben megbízhatatlan ember halála közeledtével elment Pannonhalmára, s a jelenlegi főapát előtt megkövette azokat az egykori szerzetestársait, akikről rendszeresen és buzgón jelentett.”
Magyar Kurír 

(bd)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat:
Címkék: Erdő Péter
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kisfalusi-m-klaveria-kapta-szent-erzsebet-rozsaja-dijat
Kisfalusi M. Klavéria kapta a Szent Erzsébet rózsája-díjat

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ebben az évben Kisfalusi M. Klavériának adományozta a Szent Erzsébet rózsája-díjat. A kitüntetést Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke adta át november 17-én, Budapesten, a Szent Margit Gimnázium dísztermében megtartott ünnepségen.

2017. november 17. péntek
legyunk-huszezren-fabry-kornel-videoban-is-hiv-kozos-szentsegimadasra
Legyünk húszezren! – Fábry Kornél videóban is hív a közös szentségimádásra

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) készülve különleges szentségimádást hirdettek meg november 25-ére: egy időben, de különböző helyszíneken imádhatjuk a világmindenség királyát.

2017. november 17. péntek