Nemzetközi konferenciát tartanak hazánkban a pápaság és a helyi egyházak kapcsolatáról

Kultúra – 2013. május 2., csütörtök | 14:28

A 2013. május 8–12. között Budapesten megrendezésre kerülő A pápaság és a helyi egyházak (16–20. század) konferencia egy sikeres nemzetközi konferenciasorozat része, amely a Szentszék levéltáraiban őrzött források alapján a Szentszék és a helyi egyházak kapcsolatát vizsgálja.

Az elmúlt években a Viterbói Egyetem szervezésében – többek között – a Habsburg Birodalom, Franciaország, Portugália, valamint 2007-ben Magyarország szentszéki archívumokban rejlő forrásainak történeti értékéről, a helyi egyháztörténeti kutatásban hasznosíthatóságáról kaphattak képet az érdeklődők. A jelen konferencia ezen messze túlmutatva, nem pusztán egy régió vagy térség történetére koncentrál, hanem globális képet igyekszik adni. Apropóját Bakócz Tamás 1513-as konklávés részvételének 500. évfordulója adja, amikor csak kevés hiányzott ahhoz, hogy Közép-Európából kerüljön ki a reformáció előtt álló nyugati latin kereszténység látható feje.

A konferencia rendezője az MTA-PPKE Lendület Egyháztörténeti Kutatócsoport, amely fő tudományos célkitűzéseként a vatikáni magyar történeti kutatások örökségének folytatását vállalta fel. Közreműködő partner a Viterbói Egyetem és a budapesti Olasz Kultúrintézet. A tudományos tanácskozás résztvevői Európa vezető egyetemeinek (Sorbonne, római Szent Gergely Egyetem, Viterbói Egyetem, Bayreuthi Egyetem, stb) neves professzorai, illetve elismert tudományos intézetek (az Osztrák Tudományos Akadémia, Magyar Tudományos Akadémia, római Német Történeti Intézet) munkatársai, a nemzetközi kutatás legismertebb olasz, német, osztrák, francia, szlovén és magyar képviselői.

Az eseményt a Magyar Tudományos Akadémia Lendület- és nemzetközi konferencia programja támogatja, tájékoztatta a Magyar Kurírt Tusor Péter, a PPKE BTK tanára.

Magyar Kurír