Nemzetközi kongresszus Barcelonában a nagyvárosok pasztorációjáról

Kitekintő – 2014. április 14., hétfő | 17:39

A nagyvárosi lelkipásztorkodás témájában rendeznek nemzetközi kongresszust a spanyolországi Barcelonában két részben – adja hírül a Vatikáni Rádió.

Az első szakasz május 20. és 22. között zajlik majd számos konferenciával a szociológia, pasztoráció és teológia szakértői számára, a második szakaszt azonban, amelyet a november 24. és 26. közötti időre terveznek, már csak az öt kontinens nagyvárosaiból érkező bíborosok és érsekek számára tartják. A munkák egy kihallgatással zárulnak majd Ferenc pápánál, tájékoztatott Barcelona érseke, Lluís Maria Martínez Sistach bíboros.

Egy olyan ötletről van szó, amit Ferenc pápával beszélgetve terveztem el és fejlesztettem tovább – mondta Martínez Sistach bíboros. 2011. augusztus 25-én a még bíboros Bergoglio mondott nyitó beszédet a városi lelkipásztorkodásról szóló első regionális kongresszuson, ahol a Buenos Aires-i érsek úgy beszélt a nagyvárosról mint „az idők új jeléről”.

Barcelona érseke kiemelte továbbá, hogy Bergoglio bíboros a 2013-as konklávét megelőző általános kongregációk során folytatott egyik beszélgetésben is érdeklődését mutatta a városi pasztoráció iránt. Ez az érdeklődés a pápává választása után is folytatódott: „A pápa figyelmet tanúsított e barcelonai kongresszus iránt, és együttműködött annak megszervezésében” – tette hozzá Martínez Sistach bíboros, akit Ferenc pápa 2013. szeptember 6-án fogadott a Szent Márta-házban, ekkor átadta a spanyol püspöknek a Buenos Aires-ből kapott, a városi lelkipásztorkodásról szóló összegzést.

A közelgő kongresszus első szakaszában számos téma kerül majd szóba: szó lesz a városról mint a globális élet helyéről, a központ és a periféria közti kapcsolatokról, a városközpontokban történő evangéliumhirdetésről, illetve a perifériák szegényeinek pasztorációjáról. „A pápa szeretné, ha 'bárányszagú pásztorok' lennénk, azaz hogy meg kell ismernünk a valóságot ahhoz, hogy cselekedni tudjunk” – fejezte be tájékoztatóját a barcelonai bíboros.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria