Népszerű katolikus oldalt szüntetett meg a Facebook

Kitekintő – 2013. január 26., szombat | 8:11

A Facebook úgy döntött, letiltja a 115 ezer követővel rendelkező Memes Catolicós (Katolikus Mémek) spanyol oldalt – írja az Aciprensa amerikai spanyol katolikus hírportál.

Az oldalt a 24 éves perui Yhonatan Luque Reyes (jobbra a képen) hozta létre, hogy mémek segítségével segítse a hit védelmét és a katolikus tanítás terjesztését. A fiatalember január 25-én jelentette be, hogy a Facebook úgy döntött: megszünteti az oldalt, s nem engedi azt tovább működni.

Három hete ugyanis a Facebook üzemeltetői jelezték, hogy számos felhasználó jelentette fel az oldalt „vallási gyűlölet” miatt. A Facebookon ugyanis bárki létrehozhat nyilvános oldalakat (ez nem személyi profil), de a bántónak, kirekesztőnek és intoleránsnak titulált megjegyzéseket, személyeket, oldalakat jelenteni lehet az üzemeltetőknek, akik döntenek az eltávolításukról.

A közösségi portálon az utóbbi időben számos egyházellenes csoport indított kampányt a Memes Católicos ellen, azt offenzívnak nevezve.

Az oldal ezen az url-címen volt elérhető: https://www.facebook.com/MemesCatolicosEnEspanol. Jelenleg a megnyitásával a szokványos Facebook-üzenőfalunk tárul elénk. A portugál nyelvű és az angol Catholic Memes működik, de ezeknek csak 11 ezer, illetve 34 ezer követője van.

Az internetes mém kifejezés a Wikipédia szerint olyan neologizmus, amely egy olyan kifejezést vagy fogalmat takar, ami divatszerűen terjed embertől emberig az interneten. A kifejezés utalás a Richard Dawkins radikális ateista evolúcióbiológus által feltételezett mémekre, de a mindennapi használatban technikailag nem mémeknek számító fogalmakra is alkalmazzák.

Magyar Kurír

(szg)