Névadója ünnepén tartotta születésnapját a debreceni Szent József-gimnázium

2016. március 21. hétfő 13:11

A Debreceni Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium létrejöttének 20. évfordulóját ünnepelte március 19-én, védőszentjének ünnepén. Az ünnepi szentmisét Palánki Ferenc megyéspüspök mutatta be a debreceni Szent Anna-székesegyházban.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az egyházmegyei fenntartásban működő iskola lelkivezetői, tanárai, diákjai, korábbi igazgatói ünnepi szentmisén adtak hálát az elmúlt két évtizedért.

A főpásztor homíliájában elsőként Isten meglepő üzeneteire hívta fel a figyelmet, amelyeket ha nyitott szívvel figyelünk, megváltoztatják életünket, és boldoggá tesznek. Isten sokszor meglepő dolgokat tesz, váratlan helyzetek elé állítja az embert. József, Mária jegyese fiatalemberként a törvényeket követő átlagos zsidó családi életre készült, de Isten belépett az életébe. Az életünk – Szent-Gály Kata író, költő megfogalmazása szerint – „nem sors, hanem küldetés”. A sors szerencsét jelent, de az élet nem szerencse kérdése. A sorsunkat az Isten irányítja, és meghív bennünket a vele való szeretetkapcsolatra, hogy jó és igaz emberek legyünk.

Az Isten minden ember életébe be akar lépni. Az evangélium talán legszomorúbb mondata, amelyhez Jézus könnye is tapad: „de te nem akartad”. Ezt a csalódottságát fejezte ki az Olajfák hegyén: „Jeruzsálem, Jeruzsálem, megölöd a prófétákat, és megkövezed, akik hozzád küldettek! Hányszor akartam egybegyűjteni fiaidat, ahogy a tyúk szárnya alá gyűjti csibéit, de nem akartátok” (Mt 23,37).

Ha az ember nem ismeri fel Isten látogatásának idejét, akkor soha nem lesz boldog. Vannak elképzeléseink, terveink az életünkről, amelyek nagyon fontos kérdések, de a legfontosabb mégis az, hogy milyen ember leszek ma, fölismerem-e ma az Isten látogatását, hogy meg akar lepni valamilyen elhívással. Az Isten szándéka szerint nem véletlenszerű az életünk. Nekünk feladatunk, küldetésünk van – hangsúlyozta a főpásztor.

Szent József tisztaságban élte Máriával a jegyességét, és amikor megtudta, hogy Mária gyermeket vár, meg akarta őt kímélni a büntetéstől, ezért eltervezte, hogy titokban bocsátja el őt. Akkor megjelent álmában az Úr angyala, aki tudatta vele, hogy Istennek terve van az ő életével. József komolyan vette az álmát, igent mondott az Istenre – emelte ki Szent József nyitottságát a püspök, majd hozzátette: József a megbízható és igaz ember példaképe. Megbízható ember az, aki teljesíti a feladatot, amivel megbízzák. Mi vajon megbízhatóak vagyunk?

Szent József boldog ember volt. Megölelhette az Istent, nevelhette, gondozhatta. Az Isten ügyét mi is átölelhetjük, tehetünk szépet és jót Érte.


Ezután Palánki Ferenc a jelenre irányította a figyelmet, amelyben folytatódhat József csodálatos élete, ha kéréssel fordulunk hozzá. Sok csodáról olvashatunk, amely Szent József közbenjárására történt. Pétery József váci püspök 1942-ben védőszentjének, Szent Józsefnek ajánlotta fel egyházmegyéjét, hogy védelmezze azt. A főpásztor Takács István mezőkövesdi templomfestő művészt bízta meg, hogy ezt a felajánlást örökítse meg a váci székesegyház falán. A háború alatt, 1944-ben egy bomba átszakította a főtemplom kupoláját, a kövezetre zuhant, de nem robbant fel. Akkor a püspök arra kérte a festőt, hogy a bombát is fesse rá a faliképre. Harminc évvel később, 1974-ben – amikor az egyházmegye élén ismét József nevű püspök, Bánk József szolgált – renoválták a bádogkupolát, és a lécek között egy másik bombát is találtak.

A főpásztor végül fohásszal zárta beszédét: Szent József ma is vigyáz ránk, gondunkat viseli, kérjük, hogy segítsen bennünket, hogy rátaláljunk Istenre, és megbízható, igaz emberként vállalva minden meglepetést, teljesítsük küldetésünket, a szeretet küldetését.


A szentmise után Bódis Zoltán, a Szent József-gimnázium igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd az iskola nevében ajándékokat adott át. Elsőként a Nagy Gergő-emlékdíj átadására került sor. Nagy Gergő, a gimnázium egykori diákja hosszan tartó, súlyos betegségben hunyt el, ebben a tanévben érettségizett volna. Gergő szülei az elmúlt tanévben alapították a díjat gyermekük emlékére. Az elismerést minden év Szent József napján adják át annak a diáknak, aki magatartásával, tanulmányaival az életében adódó nehézségek ellenére kiemelkedő teljesítményt nyújt, mint ahogyan azt Gergő is tette, amikor a súlyos műtétek után erején felül nagyon szép eredménnyel zárta vizsgáit.

Nagy Gergő szülei – akik részt vettek az ünnepségen – idén pályamunkája alapján Iván Dominik tanulónak ítélték a díjat, amelyet Barta Katalin, Gergő édesanyja adott át, majd a következő gondolatokkal bátorította a diákokat: „A Tábor hegyén Jézus apostolaiért imádkozott, hogy megváltó küldetésének részeként el tudják fogadni a szenvedést és a halált. Azért fohászkodott, hogy ne veszítsék el majd a hitüket a szenvedése láttán. Vegyük észre, hogy a kereszthordozásban nem vagyunk egyedül. Ne elviselhetetlen teherként tekintsünk a keresztre, hanem mint a lelki erősség forrására és mint vigasztalásra.”

Nagy Gergő szülei, Barta Katalin és Nagy József László egy angyalt ábrázoló festményt is adományoztak az intézménynek, amelyet az iskola kápolnájában helyeztek el.

A születésnapi ünnepségen az iskola köszönetét fejezte ki a fenntartó egyházmegyének, Bosák Nándor nyugalmazott püspöknek, Palánki Ferenc megyéspüspöknek, Fodor András gazdasági helynöknek, valamint az intézmény korábbi igazgatóinak is.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
unnep-komaromban-szent-andras-templomot-basilica-minor-rangra-emeltek
Ünnep Komáromban: a Szent András templomot Basilica minor rangra emelték

A 29. komáromi imanap keretében április 22-én Orosch János nagyszombati érsek főcelebrálásával ünnepi szentmisén hirdették ki, hogy a felvidéki Komárom Szent András plébániatemplomát Basilica minor rangra emelték.

00:15
lejtenyi-emanuel-otthon-lenni-hivatasunkban-otthon-lenni-az-eletunkben
Lejtényi Emánuel: Otthon lenni a hivatásunkban, otthon lenni az életünkben

Húsvét negyedik vasárnapja, a Jó Pásztor vasárnapja a papi és szerzetesi hivatások ünnepe. Lejtényi Emánuel atyával, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ifjúsági referensével hivatás és küldetés viszonyáról, útkeresésről és önismeretről, kiégésről és megújulásról beszélgettünk.

2018. április 22. vasárnap