Nyitható-e még az ajtód? – A világ legtöbbet utazó festménye Jézust ábrázolja

2019. február 9. szombat, 19:45

William Holman Hunt az ajtón kopogtató Jézust ábrázoló allegorikus festményét több millióan látták 1905 és 1907 közötti világ körüli útja során.

Akkoriban, a 20. század első éveiben az angol William Holman Hunt (1821–1910) műve valószínűleg az egyik legismertebb kép volt a világon. Emberek milliói zarándokoltak el megcsodálni a „keretbe foglalt prédikációként” leírt  festményt. A preraffaelita irányzat egyik alapítójának számító Hunt 21 éves korában kezdett először foglalkozni a témával, és 29 évesen fejezte be műve első verzióját, amely a Jelenések könyve sorainak (3,20) a vizuális megjelenítése: „Íme, az ajtónál állok és zörgetek. Ha valaki meghallja szavamat, és ajtót nyit, bemegyek hozzá, vele étkezem, és ő énvelem.”

A kezében lámpást tartó Jézus egy ajtó előtt áll – az ajtót azonban érdemes figyelmesen szemügyre venni. Nincs rajta kilincs (legalábbis kívülről), benőtték a gyomok, a zsanérok és szögek berozsdásodtak. Csak a bent lévő ember tudja Jézust beengedni, a kép tanítása szerint.

William Holman Hunt még a Szentföldre is elutazott, hogy a telehold fényét tökéletesen tudja visszaadni. Dacolt a betegségek veszélyével, az anyagi gondokkal, a nehézkes közlekedéssel, sőt, egy jeruzsálemi látkép festése során még azzal is megvádolták, hogy leskelődik.

A kész alkotás idővel az Oxfordi Egyetem Keble College-ába került, Hunt pedig 1851-ben elkezdte a kép második változatát a hatalmas siker hatására – ez a verzió látható a manchesteri városi galériában (Manchester Art Gallery), illetve ebben a cikkben.

Ötven évvel később festette meg az ajtón kopogtató Jézus harmadik, a korábbiaknál nagyobb méretű változatát, ekkor már Edward Robert Hughes közreműködésével; ez a mű járta be a világot a 20. század elején. A nagyiparos szegénységkutató Charles Booth vásárolta meg 1908-ban, és a Szent Pál-székesegyháznak adományozta – ez a verzió ITT látható. A székesegyház honlapja szerint ez a festmény utazott legtöbbet a világtörténelemben.

Hunt műveire általában jellemző a részletek kidolgozottsága, az élénk színek és a szimbolizmus. Művészetére nagy hatást tettek John Ruskin és Thomas Carlyle írásai, akik szerint a világot vizuális jelek rendszereként kell szemlélni.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Címkék: művészet
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő
Útravaló – 2019. február 19.

Útravaló – 2019. február 19.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 19.

Mai evangélium – 2019. február 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,14–21

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle