Ő a jobbik felem – Újra megjelent Gyökössy Endre házasságról és családról szóló népszerű kötete

2018. december 5., szerda | 21:05

A nagy érdeklődésre tekintettel a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában advent kezdetére időzítve újra megjelentettük Gyökössy Endre népszerű, „Ketten – hármasban, Házasság- és családlélektan” című kötetét.

Gyökössy Endre a házasságról és családról szóló írásait, előadásait tartalmazó kötet az Új Ember kiadványaként öt kiadást ért meg. A Magyar Kurír gondozásában most megjelent kötet immár a hatodik, javított kiadás.

„A házasság a férfi és a nő életének ilyen új formája, s ebben élhetik meg életük együttes, szép kalandját: a házasság nagy drámáját. Ha ez sikerül, a házasság kis drámái elviselhetőkké, föloldottakká válnak. Ezt élte át és fejezte ki az a fiatal házaspár minden szavával, mozdulatával: egy új egységben egyek, amelyben a férfi a fej, aki találékony, előretekint, vezet, lendít, utat hasít, s mindezt szívesen teszi, anélkül, hogy a nőn uralkodnék. S nem ilyen férfi után vágyik-e minden nőies nő? Igen: egy testté lettek, amelyben Éva inkább a szív, amely ellátja a fejet vérrel: melegséggel, lüktető élettel, anélkül, hogy más volta és szabadsága megszűnnék, vagy sajátos egyéniségéről lemondana. Miért is tenné? A legtöbbször önálló, dolgozó nő. De vajon nem ilyen okos és mégis szív-asszonyt keres minden férfias férfi? Nem erre célzott Ádám, amikor azt mondta Évájáról: ő a jobbik felem? Nem ezt fejezi ki a magyar feleség szó?”

Gyökössy Endre népszerű, Ketten – hármasban című könyvéből idéztünk. A kötet alcíme Házasság- és családlélektan. Bandi bácsi – mert sokan így ismerték – lélekkel, szívvel és szakértelemmel járja körül a házasság és a család kérdéskörét. Ír a megismerkedésről, a párválasztásról és arról is, hogy mi gátolhatja az összeilleszkedést és hogyan lehet úrrá lenni az első évek problémáin. Kitér a házasság három válságidőszakára is, ami azért is lehet nagy segítség a pároknak, mert ami nem ér váratlanul, annak a hatása sem lesz olyan nagy. A könyv második részében a családról elhangzott előadásaiból olvashatunk néhányat. Itt találjuk a következőket: „Ha reménytelenül diagnosztizálunk a családról, akkor nem lesz terápiánk. Ám már maga a reménység is terápia, ha igazi reménység. Hogyan mondja Jézus? »Legyen a te hited szerint.« Ám ez fordítva is igaz: hitetlenségünk és hitetlenkedésünk szerint is alakulhat családunk jövője.”

Gyökössy Endre: „Ketten – hármasban, Házasság- és családlélektan” című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle