Ő a jobbik felem – Újra megjelent Gyökössy Endre házasságról és családról szóló népszerű kötete

2018. december 5. szerda 21:05

A nagy érdeklődésre tekintettel a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában advent kezdetére időzítve újra megjelentettük Gyökössy Endre népszerű, „Ketten – hármasban, Házasság- és családlélektan” című kötetét.

Gyökössy Endre a házasságról és családról szóló írásait, előadásait tartalmazó kötet az Új Ember kiadványaként öt kiadást ért meg. A Magyar Kurír gondozásában most megjelent kötet immár a hatodik, javított kiadás.

„A házasság a férfi és a nő életének ilyen új formája, s ebben élhetik meg életük együttes, szép kalandját: a házasság nagy drámáját. Ha ez sikerül, a házasság kis drámái elviselhetőkké, föloldottakká válnak. Ezt élte át és fejezte ki az a fiatal házaspár minden szavával, mozdulatával: egy új egységben egyek, amelyben a férfi a fej, aki találékony, előretekint, vezet, lendít, utat hasít, s mindezt szívesen teszi, anélkül, hogy a nőn uralkodnék. S nem ilyen férfi után vágyik-e minden nőies nő? Igen: egy testté lettek, amelyben Éva inkább a szív, amely ellátja a fejet vérrel: melegséggel, lüktető élettel, anélkül, hogy más volta és szabadsága megszűnnék, vagy sajátos egyéniségéről lemondana. Miért is tenné? A legtöbbször önálló, dolgozó nő. De vajon nem ilyen okos és mégis szív-asszonyt keres minden férfias férfi? Nem erre célzott Ádám, amikor azt mondta Évájáról: ő a jobbik felem? Nem ezt fejezi ki a magyar feleség szó?”

Gyökössy Endre népszerű, Ketten – hármasban című könyvéből idéztünk. A kötet alcíme Házasság- és családlélektan. Bandi bácsi – mert sokan így ismerték – lélekkel, szívvel és szakértelemmel járja körül a házasság és a család kérdéskörét. Ír a megismerkedésről, a párválasztásról és arról is, hogy mi gátolhatja az összeilleszkedést és hogyan lehet úrrá lenni az első évek problémáin. Kitér a házasság három válságidőszakára is, ami azért is lehet nagy segítség a pároknak, mert ami nem ér váratlanul, annak a hatása sem lesz olyan nagy. A könyv második részében a családról elhangzott előadásaiból olvashatunk néhányat. Itt találjuk a következőket: „Ha reménytelenül diagnosztizálunk a családról, akkor nem lesz terápiánk. Ám már maga a reménység is terápia, ha igazi reménység. Hogyan mondja Jézus? »Legyen a te hited szerint.« Ám ez fordítva is igaz: hitetlenségünk és hitetlenkedésünk szerint is alakulhat családunk jövője.”

Gyökössy Endre: „Ketten – hármasban, Házasság- és családlélektan” című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle