Ő is katolikus: Pak Gjun Hje, dél-koreai elnökjelöltnő

Kitekintő – 2012. július 21., szombat | 14:02

Az egyik legesélyesebb jelölt a dél-koreai elnöki tisztségre Pak Gjun Hje, az ország egyik legbefolyásosabb konzervatív politikusa, aki a jezsuitáknál végzett, és egyik példaképe Margaret Thatcher.

Az 1952-ben született nő édesapja nem más volt, mint Pak Csong Hi, aki 1961-ben katonai puccsal ragadta magához a hatalmat, és 1963-tól 1979-ig tábornok-elnökként vezette az országot. A Pak-lány, aki a háromgyermekes politikus legidősebb gyermeke volt, a jezsuiták által alapított, az ország legjobb felsőoktatási intézményei közt (több szempontból az első helyen) jegyzett Sogang Egyetemre járt, ahol elektromérnöknek tanult. Három egyetem díszdoktora. Miután 1974-ben meggyilkolták édesanyját, őt tekintették first ladynek. Öt évvel később apjával végeztek. Apja föllendítette a dél-koreai gazdaságot, de az emberi jogi helyzet katasztrofális volt uralma alatt.

Pak először 1998-ban lett képviselő a Nagy Nemzeti Párt színeiben, amit 2012 februárjában átneveztek Saenuri Pártnak. 2004 és 2006 között, illetve 2011 óta a párt elnöknője. A párt 2004-ben nagyarányú vereséget szenvedett. 2006-ban az önkormányzati választásokon azonban új elnöknője segítségével talpra állt. Abban a kampányban egy gyűlésen megtámadta egy korábban többször elítélt bűnöző, aki 11 centis sebet ejtett az arcán. A HVG aktuális számában található ismertető szerint ezt Pak „sztoikusan fogadta”. Ekkoriban a párt minden helyi választást megnyert, így Pakra ráragadt a „választások királynője” állandó jelző. 2008-ban aztán a párt elnökjelölje szeretett volna lenni, de elvesztette a versenyt egy másik jelölttel szemben. 

A 2012-es választásokon meglepetésszerű győzelmet aratott a Saenuri Párt ellenfele, az Egyesült Demokrata Párt felett. Ezután Pak az első számú esélyesévé vált az idei elnökválasztásnak is. Még úgy is, hogy gyakran megkapja, főleg baloldali politikusoktól, hogy „a diktátor lánya”. 

A Korean Research felmérése szerint a 12 jelölt közül a legkonzervatívabb: ő áll ki leginkább a szabad piac mellett, emellett 2008-ban adócsökkentést és a szabályozás lefaragását ígérte, emellett pedig a „law and order” (törvény és rend) jelszavával élve rendpárti álláspontot képviselt. Politikai példaképei közt nem hiába szerepel a legendás brit miniszterelnök, a Vaslady, Margater Thatcher, aki híres volt kapitalista politikájáról. 2009 óta azonban mérsékeltebb álláspontot képvisel, és gyakrabban beszél a jóléti témákról, tesz hitet jóléti intézkedések mellett. 

Park egyedül él, mivel állítása szerint apja mellett nem volt ideje ismerkedni, így egyedül maradt. 

Az előző három rész:
Ő is katolikus: a liechtensteini Alois herceg
Didier Drogba focista
Lars von Trier dán filmrendező 

Magyar Kurír

(szg)