Ő is katolikus: Paul Ryan amerikai republikánus alelnök-jelölt

Kitekintő – 2012. szeptember 22., szombat | 15:07

Mitt Romney, az amerikai Republikánus Párt mormon elnökjelöltje katolikus alelnök-jelöltet választott.

A Washington Times nemrég Két katolikus meséje címmel mutatta be Paul Ryant, valamint Obama alelnökét és alelnök-jelöltjét, Joe Bident, aki úgyszintén katolikus – és Ryanék ellenfele. 

Paul Davis Ryan 1970-ben született Wisconsinban, ír, valamint német-angol gyökerű szülők gyermekeként. Katolikus iskolába járt, és már akkor osztályelnök volt, azaz ő képviselte osztályát a diákönkormányzatban. Sikeres sportoló volt, katolikus kosárlabda-bajnokságban is játszott. Elsőként egy gyorsétteremben dolgozott. 16 évesen ő találta meg 55 éves apját, amint halottan feküdt az ágyban szívinfarktus miatt. Ezután hozzájuk költözött a nagymamája, akit többek közt ő ápolt. 

Az objektivizmus Ayn Rand orosz születésű amerikai filozófus és írónő által megalkotott irányzat. Az objektivizmus szerint létezik egy tőlünk független valóság, amellyel az emberek az érzékszerveik révén kerülnek kapcsolatba; erről a valóságról egyedül az értelem révén lehet ismereteket szerezni, és csak a racionálisan gondolkodó egyén képes ezeket az ismereteket feldolgozni; az élet célja a racionális önérdek követése, és a laissez-faire kapitalizmus az egyedüli etikus társadalmi rendszer, amelyben az állam csak a bíróságban, rendőrségben és a katonaságban testesül meg. Ez az egyetlen rendszer, amelyben az embereknek nincs lehetőségük fizikai erőszakot alkalmazni egymás ellen (akár az állam keretein belül, akár azon kívül). Ayn Rand a vallásos hitet – mint az ésszerűség antitézisét – elutasította. Elismerte Arisztotelész és Nietzsche befolyását gondolkodására, de Immanuel Kant hatását tagadta. Kant filozófiáját, mely szerint a valóságot mint olyant az ész nem tudja felfogni, visszautasította. Az erkölcsös magatartáson alapuló egoizmust hirdette, melyet ésszerű önérdeknek nevezett. Az altruizmust elítélte; nézete szerint az emberbaráti gesztus nem más, mint erkölcsi kannibalizmus, mivel egy ember boldogsága rendszerint egy másik ember boldogtalanságát jelenti. Rand úgy látta, hogy a fasizmus és a kommunizmus két rivális, totalitárius kormányzat, mely ugyanazért a célért harcol: mindkettő szándéka a szegény rétegek leigázása és a gazdagok javainak kisajátítása, az uralmon lévő klikk fenntartása érdekében. A alapvető helyzet nem a „szegény a gazdag ellen”, hanem az „ember az állam ellen2 – vagyis az emberi jogok a diktatúrával szemben. Hasonlóan az állam és az egyház elválasztásának szükségességéhez, Rand az állam és a gazdasági élet elválasztása mellett érvelt. A kormány erőszakos beavatkozása csak akkor legális, ha azonnali veszély áll fenn, tehát lopás, zsarolás vagy gyilkosság esetében, vagy ha az országot külső agresszió fenyegeti. (Wikipédia)

Ryan az ohiói Miami Egyetemen végzett 1992-ben, ahol közgazdaságtant és politikatudományt tanult. Itt kezdett el érdeklődni Friedrich von Hayek, Ludwig von Mises és Milton Friedman művei iránt, valamint az objektivista filozófiát képviselő Ayn Rand is érdekelte. Egyik professzora beajánlotta a National Review folyóirat szerkesztőségébe. Ezután egy szenátor, Bob Kasten külpolitikai tanácsadójaként működött. Az egyetem alatt nyaranta eladóként dolgozott. Mielőtt 1998-ban bekerült a törvényhozásba, többek közt volt beszédíró is. 

Paul Ryan politikai gondolkodására eleinte leginkább Ayn Rand volt hatással, aki szerinte kiválóan megvédte a kapitalizmus morálját. Azonban miután 2012-ben a Georgetown Universityről erőteljes kritika érte emiatt, mégis bírálta Randot annak ateista filozófiájáért, és amiért puszta szerződésekre redukálja az emberi kapcsolatokat. Végül városi legendának minősítette a Rand nézeteivel való szoros kapcsolatát, és leszögezte, hogy nagy hatással van rá római katolikus vallása és Aquinói Szent Tamás. Yaron Brook, az Ayn Rand Intézet elnöke is megerősítette, hogy Ryan nézetei nem mindenben egyeznek Randével.

A képviselő minden lehetséges alkalommal az abortusz ellen, annak szigorításáért szavazott, és véleménye szerint az abortusz minden formájának illegálisnak kellene lennie. Ugyancsak ellenzi az azonos neműek „házasságát”, és véleménye szerint szövetségi szinten be kellene tiltani azt (az azonos neműek „házasságának” legalizálása jelenleg tagállami szintű döntést igényel az Egyesült Államokban).  Ezzel összhangban ellenzi az azonos nemű párok örökbefogadási jogát is. Ellenezte a fegyvertulajdonosok jogainak szűkítését, és támogatta a zászlóégetés alkotmányos tilalmát. Az illegális bevándorlókkal kapcsolatban korábban úgy szavazott, hogy kaphassanak ideiglenes munkavállalási engedélyt, ma azonban sokkal szigorúbb álláspontot képvisel: először erősítsék meg a határokat, és csak utána lehet fokozni a legális bevándorlást. Ellenezte az internetes kalózkodás ellen hozott törvényt, mivel szerinte az alkalmat ad a cenzúrára, ugyanakkor elutasítja a net semlegességére vonatkozó elképzeléseket. A felmelegedés teóriájának képviselői nincsenek vele megelégedve, mivel Ryan a klímaváltozással kapcsolatban a szkeptikusok álláspontját tette magáévá, és a megújuló energiának adott támogatások csökkentése mellett teszi le a voksát. 

Mivel a törvényhozás költségvetési bizottságának elnökeként is ellenzi a szegényeknek nyújtott állami támogatásokat, az állami biztosítást és más rászorulóknak nyújtott állami segítséget, vitába keveredett Stephen Blaire stocktoni püspökkel, aki az egyház szociális tanítását kérte rajta számon. A ferencesek, valamint egyes női rendek képviselői még kritikusabbak voltak vele ezzel kapcsolatban, voltak akik még demonstráltak is a költségvetési tervei ellen, mondván, hogy azok a szegények hátrányára egyensúlyozzák ki a költségvetést. 

Ryan azonban megvédte saját álláspontját, rámutatva, hogy a központi költségvetés növelése nagy veszélyt jelent a társadalomra, és hogy a pápa is figyelmeztetett, hogy nem szabad felélni a jövő generációk javait, hogy túl sokat költenek a kormányok. Hozzátette: ő a szubszidiaritás talaján áll, így az állami támogatásokkal szemben inkább a helyi közösségek önsegélyezésére, a karitásztevékenységre és az egyházak szerepvállalására helyezné a hangsúlyt. Ryan mellett ráadásul több püspök is kiállt, többek közt saját főpásztora is megvédte.

Felesége Janna Little adószakértő, akivel három gyermeket nevelnek Ryan szülővárosában, Janesville-ben. Ryan szeret horgászni, hegyet mászni, szereti Beethovent, a Rage Against The Machine (egyébként az övével ellentétes, kommunista jellegű világlátást képviselő) zenekart és a Led Zeppelint. Ryan a Viannei Szent János-plébániatemplomhoz tartozik, ahol kisgyerekként ministrált.

Az előző három rész:
Jack Kerouac
Usain Bolt jamaicai futó
Donna D'Errico, a Baywatch egykori sztárja

SzG/Magyar Kurír