Odaítélték az idei keresztény képregény díjat

Kultúra – 2013. december 4., szerda | 18:28

November 27-én döntött a zsűri az idei keresztény képregény díj nyerteséről. A francia alapítású díjat idén a Néhány darab keserűnarancs-héj – Labre Szent Benedek élete című album nyerte. A La Croix tudósítását olvashatják.

A keresztény képregény díj zsűrije a francia püspöki konferencia párizsi épületében ült össze Michel Manguy, az angoulême-i egyházmegye püspöki helynökének elnökletével. Az idei nyertes a Néhány darab keserűnarancs-héj – Labre Szent Benedek élete című album lett, melyben a zsűri a történeten kívül a képi kidolgozottságot és a színvilágot is külön kiemelte.

A képregény írója Christophe Hadevis, a vannes-i egyházmegye papja, aki már korábban is írt képregényt A Hold 22. napja címmel; rajzolója Erwan Le Saëc, bűnügyi képregény-rajzoló; a színek megalkotója pedig Tatiana Domas grafikus.

A díj átadására a franciaországi Angoulême városában minden évben megrendezett nemzetközi képregény-fesztiválon kerül sor 2014. január 30-án a Szent Martial templomban.

Labre Szent Benedek (1748-1783) szerzetes szeretett volna lenni, de mivel a kolostorokban nem találta helyét, 24 évesen úgy döntött, hogy kolduló zarándok lesz. Közel 30 ezer kilométert gyalogolt Európa több országában, és számos kegyhelyet látogatott végig. Élete a legnagyobb nélkülözések közepette, vándorlással és imával telt. Végül Rómában állt meg, ahol a helyi koldusok között, a Colosseum egyik falmélyedésében húzta meg magát. Itt is halt meg 35 éves korában.

Magyar Kurír
(já)