Összefogás természeti örökségünkért

Megszentelt élet – 2013. június 20., csütörtök | 15:33

Természeti örökségünk fontos része a hazai mezőgazdasági génállomány.

A Kárpát-medencében megőrzött fajták fennmaradása, a génállomány biztonságos nagyságának elérése, a diverzitás megtartása érdekében kezdeményezte 2011-ben Fülöp Sándor – a jövő nemzedékek akkori országgyűlési biztosaként – a történelmi egyházak, önkormányzati és civil szervezetek megállapodását, ombudsmani segítséggel. Az együttműködés lényeges célkitűzése a gyümölcstermő mezőgazdasági növények állományának oly módon történő növelése, hogy pontosan tudni lehessen, melyik fajta és változat hol és milyen számban található meg.

A példamutatás és a génkészletek pontos nyilvántartásának követelménye, valamint a biztonság és a hasznosulás igénye vezette a biztost abban, hogy a munkát megbízható közösségi intézmények együttműködésével kezdje meg. A református és az evangélikus püspök, szakmai és civil szervezetek, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára két éve írta alá az együttműködési megállapodást, melyhez csatlakoztak egyházmegyék és rendek, és egy önkormányzat is elfogadta.

A program keretében egyházi és önkormányzati kertek és földek a Vidékfejlesztési Minisztérium intézményeinek génmegőrző fajtagyűjteményeiből és a Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat tagjaitól származó csemetéket, illetve szaporítóanyagot kapnak, így járulva hozzá az ősi magyar gyümölcsfajták megőrzését célzó közös erőfeszítéshez.

A kezdeményező Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának átalakulása miatt 2013. január 1-től a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ vette át a koordináló szerepet. A lehetséges együttműködő partnerek összesen 54 településről jelentkeztek, az elmúlt fél évben a Központ munkatársai 47 kertet látogattak meg. A tavasz folyamán 7 templomkert és parókiakert részére 76 gyümölcsoltványt adtak át (alma, körte, szilva, meggy, cseresznye és őszibarack). A következő telepítési időszakban, ősszel várhatóan 600 oltványt ültetnek ki mintegy 20 településen.

A programhoz most a Boldogasszony Iskolanővérek és a Jezsuita Rend is csatlakozott. Lobmayer Ágnes Judit megválasztott tartományfőnöknő és P. Forrai Tamás Gergely SJ provinciális a Fülöp Sándor kezdeményezését továbbvivő Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes közreműködésével 2013. június 18-án az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában írta alá a táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről szóló megállapodást.

A megállapodás aláírói voltak 2011. szeptember 5-én:
Génbank Tanács – Holly László elnök
Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája – Fülöp Sándor országgyűlési biztos
Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat – Lantos Tamás
Magyarországi Evangélikus Egyház – Gáncs Péter elnök-püspök
Magyarországi Református Egyház – Bölcskei Gusztáv püspök
Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet – Ónodi Gábor igazgató
Vidékfejlesztési Minisztérium – Ángyán József parlamenti államtitkár

Az aláírás óta a megállapodáshoz csatlakoztak:
Boldogasszony Iskolanővérek – Lobmayer Ágnes Judit megválasztott tartományfőnöknő
Dabas Város Önkormányzata – Kőszegi Zoltán polgármester
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye – Bosák Nándor megyéspüspök
Egri Egyházmegye – Ternyák Csaba érsek
Hajdúdorogi Egyházmegye – Kocsis Fülöp megyéspüspök
Jezsuita Rend – P. Forrai Tamás Gergely SJ provinciális
Kalocsa-Kecskeméti Egyházmegye – Bábel Balázs érsek
Magyar Bencés Kongregáció – Várszegi Asztrik OSB püspök, pannonhalmi főapát
Magyar Pálos Rend – Bátor Péter Botond rendfőnök
Pécsi Egyházmegye – Udvardy György megyéspüspök
Váci Egyházmegye – Beer Miklós püspök

A megállapodás teljes szövege itt olvasható.

Kiss Márton/Magyar Kurír