Ötven év szolgálat

Külhoni – 2013. április 22., hétfő | 16:33

Szűknek bizonyult a csomaközi Szent István Király-templom április 20-án, amikor 11 órától Feigi György plébános ötven éves papi szolgálatáért adott hálát.

A templombejárat előtt is hívek álltak szombaton az ünnepi szentmisén. A megjelent hívek, a család és a barátok előtt, két szülőfalujából származó püspökkel, Schönberger Jenővel és Cserháti Ferenccel, valamint távolabbról érkezett paptestvérekkel közösen bemutatott szentmise elején Feigi atya Boldog II. János Pál pápától kölcsönzött gondolattal ajándéknak és titoknak nevezte a papságban megélt időt: „Az ajándék minden papnak a meghívás, hogy egy életen át Istent szolgáljuk, a híveket vezessük az örök haza felé, a titok pedig ennek a meghívásnak módja. A hála az, amit egy pap ilyenkor érezhet, én pedig megköszönöm, hogy ötven éven át szolgálhattam az oltárnál.” Szintén a szentmise elején megemlékezett azokról, akik segítették hivatása megtalálásában, és ennek kibontásában, majd köszönetet mondott a híveknek, akik mindenhol szeretettel kísérték.

A szentbeszédet Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök mondta, méltatva a jubiláns atya meghívásra mondott igenjét, a nehéz korban végzett papi szolgálatot, az áldozatokat: „Egy olyan emberfeletti, isteni küldetést kapott, amelyre önként és önerőből senki sem vállalkozhat, csak akkor, ha ahhoz meghívást és erőt kap az Istentől, aki őt kiválasztotta és küldte. A papság szentsége és hivatása valóban lényegben, és nem csak fokozatban különbözik minden más hivatástól, hiszen a pap a maga külön módján részesedik Krisztus egyetlen papságából, és ez meghatározza küldetése rendkívüliségét. A papok Istentől kapják emberfeletti küldetésüket, a feladatot, amelynek csakis az Isteni kegyelem, jóság és irgalom segítségével tudnak megfelelni, annak a közreműködésével, aki őket küldi. (…) Jubiláns testvérünk különleges kegyelemben részesült: vállalta papi küldetését, és immár ötven éve igyekszik hűségesen együttműködni égi megbízójával. Öt évtized, mennyi papi munka, mennyi fáradtság és küzdelem… Ez az aranymise most papi életének és működésének méltó koronája.”

Az ünnep Istenre irányítja a tekintetet: „A papi jubileumokat sohasem ünnepeljük csak önmagukért, hanem mindig a hívek szolgálatára. Tekintetünket ilyenkor Istenre irányítjuk, aki papjai által ma is körüljár a világban és érezteti gondviselő jóságát. A papok szolgálata által maga Jézus osztogatja az élet kenyerét. Ő szól hozzánk, hirdeti a megváltás örömhírét, és közvetíti a békét, a kiengesztelődést Istennel, önmagunkkal és embertársainkkal.” – fogalmazott Cserháti püspök, majd szentbeszéde végén papi és szerzetesi hivatások fakasztását kérte az Istentől: továbbra is küldjön munkásokat az Egyház számára.

Az áldozást követően a polgármester és a hívek köszöntötték Feigi atyát, paptestvérei Rómából Ferenc pápa áldását hozták, majd Schönberger Jenő püspök köszönte meg a Szatmári Egyházmegyében végzett ötven éves szolgálatot.

A templomból kilépve a vendégek és a hívek a kultúrotthonba mentek, ahol szeretetvendégségen vettek részt.

Szatmári Egyházmegye/Magyar Kurír