Ökumenikus hármas emlékművet állítottak Hajdúnánáson

Hazai – 2016. november 8., kedd | 9:01

A hármas emlékművet november 6-án áldották meg ünnepélyes keretek között a Hajdú-Bihar megyei városban, felállítását a tavaly megalakult helyi görögkatolikus szervezőlelkészség kezdeményezte.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Hajdúnánás történelmének és hagyományának szerves részesei, formáló alkotói a történelmi egyházak helyi közösségei. Közös helyi identitásuk, öntudatuk és Krisztushoz való tartozásuk meggyőződését alkalomról alkalomra örömmel élik meg a városi és egyházi ünnepségek, rendezvények során, így merült fel egy közös emlékhely állítása. 

Az ökumenikus hármas emlékművet november 6-án áldották meg ünnepélyes keretek között. A feszületcsoport felállítását a tavaly megalakult helyi görögkatolikus szervezőlelkészség kezdeményezte, mondta el Szaplonczay Gergely, görögkatolikus lelkipásztor. Az ikon Monostory Viktória ikonfestő, festőművész munkáját dicséri. A kereszt és a kehely a hívek adományaiból készült el. A Dorogi út városhatár felőli végén található téren felállított emlékművet Keresztes Szilárd nyugalmazott püspök, Szabadi Árpád, a Hajdúvidéki Református Egyházmegye esperese és Juhász Imre plébános áldották meg.


Szólláth Tibor, a város polgármestere úgy fogalmazott: előbb minden felekezet úgy gondolta, hogy külön-külön állítja fel a keresztjét, majd az önkormányzattal egyeztetve döntöttek úgy, hogy közös emlékhelyet hoznak létre. A polgármester szerint ez azt is jelzi, hogy a gyülekezetek és a város vezetősége tudnak együtt működni. Ezt az egységet szimbolizálja a jövőben az ökumenikus emlékhely. 


Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria