Ökumenikus imahét református és evangélikus szemmel

2016. január 24. vasárnap 11:59

Az idei ökumenikus imahét mottója: „Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!” Pécsett az imádságot minden este más közösség imaházába, templomába szervezték, és az igehirdetés feladata is mindig más felekezet lelkészének, papjának jutott.

Az ökumenikus imahét január 17. és 24. között zajlik. Ezen a héten minden este a keresztények egységéért imádkoznak a történelmi felekezetek és a kisebb keresztény gyülekezetek is.

Nagy Zoltán Csaba református lelkipásztor az imahét kapcsán elmondta:
„A héten egy imádságban hallottam az ökumenizmusról egy gondolatot, amelyen egy ideig töprengtem is. A gondolat szerint nem is ökumenizmus az, amit megélünk ezeken a heteken, hanem inkább a Krisztus-hívők egysége. Ha ökumenizmusra gondolok, akkor elsődlegesen az a hajó jelenik meg előttem, amely az ökumenikus mozgalom jelképe. Egy hajóban evezünk, és jó lenne, ha együtt tudnánk húzni az evezőket. Ha nem együtt tesszük, akkor a hajó csak önmaga körül fog forogni. Persze tudom, hogy nagyon sok mindenben nem vagyunk egyek. Ezzel a kijelentéssel nem ünneprontó akarok lenni, de be kell látnunk, hogy az imahéten kívül mégis ez a hozzáállás hangsúlyosabb. A Krisztus-hívők egységének azonban minden nap meg kell valósulnia. Vannak ugyan tanbeli különbségek, de az egyház Ura egy: ő az, akiben hiszünk, aki megváltott bennünket és aki egyedül üdvözíteni tud. Őt kell képviselnünk a világ felé együtt, és nemcsak egy hét erejéig. Az egyház küldetése ebben rejlik. Az igazi egység majd az örökkévalóságban, a mennyben fog megvalósulni: Krisztusban.”


Ócsai Zoltán evangélikus lelkész az imahét kapcsán elmondta:
„Az elmúlt évtizedek »konzum-ökumenéje« felett eljárt az idő. Voltak évek, amikor ez a hét a kötelező udvariaskodás jegyében telt, de idén különösen érezhető, hogy az egységünknek tétje van. Olyan, mintha egy második Mohácsot élnénk meg. Tudjuk a történelemből, hogy a belső ellenségeskedés miatt nem volt képes megvédeni magát az ország a külső ellenséggel szemben. Mintha most is ez a helyzet fenyegetne. Komoly kérdés, hogy vajon a kereszténység hajlandó lesz-e összefogni. Sem az európai társadalom vallástalan része nem kíváncsi a felekezeti vitáinkra, sem az érkező más vallások. Mindannyiunk érdeke, hogy valóban testvérekként tekintsünk egymásra.”

Pécsett a Pünkösdi Imaházban indult az imahét, ahol Tamás Roland, a pécsi székesegyház plébánosa mondta el gondolatait a felolvasott szentírási részletek kapcsán. Hétfőn a Belvárosi templomban Hevér Beatrix evangélikus lelkipásztor tartotta az imaórát, míg csütörtökön az Evangélikus templomban Kövesi Ferenc katolikus plébános prédikált.

Pécsett minden évben egy civil szervezetnek ajánlják fel a hívektől érkező adományokat. Ebben az évben a Szemem Fénye Alapítványra esett a választás.

Idén az ökumenikus imahét január 17. és január 24. között zajlik. Ezen a héten minden este a keresztények egységéért imádkoznak a történelmi felekezetek és a kisebb keresztény gyülekezetek is. A záró imaóra vasárnap 16 órakor kezdődik a Pécsi Székesegyházban, Strijk András ortodox diakónus tartja majd.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
szakmai-napot-tartottak-piarista-kilato-kozpont-tevekenysegerol
Alakulóban a piarista Kilátó Központ

Megalakult a Piarista Rend Magyar Tartományának új intézménye, a Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő, Módszertani Központ. A kezdeményezésről május 24-én szakmai napot tartottak a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében, Budapesten.

18:07
szombaton-var-mindenkit-kereszteny-sziget
Szombaton vár mindenkit a Keresztény Sziget

A Keresztény Szigetet május 26-án, szombaton negyedik alkalommal rendezi meg az ÉrtékMegőrző (ÉrMe) Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) a Margit-szigeten. Makláry Ákost, a KÉSZ elnökét kérdeztük a közelgő eseményről.

12:18